Folkmordet Seyfo handlar om de massakrer som skedde på bland annat assyrier, syrianer, armenier och greker i det osmanska riket, nuvarande Turkiet, efter det första världskriget.

Kristna män, kvinnor och barn utplånades under flera år och forskare har kommit fram till att mellan 250 000 och 500 000 assyrier dödades. Lägg till detta ungefär två miljoner armenier, men även greker.

– Detta skedde i de sydöstra delarna av Turkiet, men även delar av Iran. De mest kända massakrerna var i Tur Abdin, Diyar Bakr och Mardin, säger Michael Mammo.

– Orsaken var bara att de var kristna, de ville rensa landet från kristna.

Minnet av folkmorden för 100 år sedan högtidlighålls varje år med fackeltåg, men i år är det lite speciellt med tanke på att det är hundra år sedan utrensningen inleddes.

Sex platser

– Fackeltåget genomförs samtidigt i Stockholm, Göteborg, Jönköping, Linköping, Norrköping och Örebro och flera tusen personer beräknas medverka över hela landet. Det kommer även att ske fackeltåg i andra länder, säger Michael Mammo.

Fackeltåget i Jönköping lockade ett par hundra personer som under tystnad och med banderoller marscherade mellan Hovrättstorget och Rådhusparken. Där hölls tal om folkmordet Seyfo.

Fakta: Folkmordet Seyfo

Cirka 3 tre miljoner assyrier, armenier och greker blev massakrerade mellan 1914-1925 och utrotade..

Fakta: Folkmordet Seyfo

Cirka 3 tre miljoner assyrier, armenier och greker blev massakrerade mellan 1914-1925 och utrotades från sitt historiska hemland Assyrien. Seyfo är assyrier/syrianers benämning på händelserna och betyder ”svärd”.

– Vi kämpar för att fler länder runt om i världen ska erkänna massakrerna som folkmord och vi visar upp fakta för parlament för att få dem att förstå händelsen. Sverige är ett av länderna som har erkänt folkmordet Seyfo, säger Michael Mammo.

Fackeltåget i Jönköping genomfördes i samarbete med ABF och Assyriska riksförbundet i Sverige och de båda assyriska föreningarna i Jönköping, Assyriska Babylon och Assyriska Turabdin.