David Erixon är hemma i Sevdabo i Taberg. Sju månader om året jobbar han som guide åt Svenska turistföreningen på Sylarnas Fjällstation i Jämtlandsfjällen.

– Jag har alltid tyckt om att vara nära naturen. När jag var liten var det som en skattjakt att hitta svamp i skogen. Varken jag eller kompisarna tyckte om att äta svamparna, men det var kul att komma hem med skatten, säger han.

Det är så han ser på sina utmaningar som oftast består av långturer på skidor.

Och då menar han inte vanliga långlopp utan turer som är till exempel 130 mil. Som i våras då han och parhästen Niclas Bentzer från Dalarna avverkade just den distansen - Vita bandet, den skandinaviska fjällkedjan - på rekordtiden 29 dagar.

Temperaturer neråt 40 minusgrader

Just nu är Erixon inne i en period mellan sommar- och vintersäsongerna på Sylarna och David passar på att bo hos föräldrarna strax utanför Taberg. Han jobbar i skogen, röjer och gallrar samt arbetar timmar på lager.

– Nästa skidtur kommer att kosta en del. Det är lättare att hitta ströjobb här och jag kan samtidigt hålla ner utgifterna, säger han.

Fokus för stunden: att förbereda skidäventyret Yukon Arctic Ultra i Kanada. Tävlingen har funnits sedan 2003, men bara en enda skidåkare har under alla de här åren lyckats ta sig i mål under maxtiden 13 dygn.

Tävlingen är 70 mil lång. Den genomförs i temperaturer neråt 40 minusgrader.

– Det kommer bli slitigt, men jag vill ändå försöka njuta så mycket som möjligt, säger han.

Utmaningar med guldkant

Han har gjort flera långturer på skidor tidigare. De senaste med den nämnde kollegan. Tillsammans kallar de sina skidturer ”de luxe”.

Annons

– Målet är att njuta så mycket som möjligt i en situation som blir lite kärvare än det jag upplevt tidigare, men ändå kunna göra det med guldkant, förklarar han.

Till Kanada ingår till exempel chokladfavoriten mintkrokant i den noggrant planerade packningen.

– Vi hoppas på att vi kan skida med ryggsäckar istället för pulka, för då kan man staka bättre och åka fortare.

Det var så David och Niclas gjorde när de slog Vita Bandet-rekordet i våras - med 21 dagars marginal.

Att packa lätt är alltså nyckeln till framgång i Yukon Arctic Ultra.

Varför gör man ett sådant här äventyr?

– Det korta svaret är: Varför inte? Att få vara ute i naturen och skida, träffa trevliga människor och göra det jag tycker är allra roligast. Varför skulle jag inte göra det?

Det långa svaret börjar när David var 8 år. På torsdagskvällarna var det skidor vid OK Berget, som det hette då, som gällde.

– Jag var aldrig bland de bättre, tvärtom. Träningen var kul, men det var inte roligt att tävla alla gånger, men så sökte jag ändå in på skidgymnasiet och då blev det mer en livsstil av det. Då blev det mer glädje i alla moment igen.

Utanför komfortzonen

Sista året på gymnasiet var första tillfället som David ställde sig bland alla tusentals entusiaster i Sälen en tidig söndagsmorgon i mars.

– Det visade sig att det passar mig att åka långa sträckor. Dels är jag stark mentalt, även om det blir jobbigt en stund så orkar jag kämpa på. Dels passar det mig rent fysiologiskt.

Sedan dess har det blivit ytterligare 15 vasalopp - det bästa på imponerande 4 timmar och 21 minuter.

– Jag tror att man mår bra av att gå utanför sin komfortzon ibland. Att utmana sig själv som människa och ta steg som kanske känns lite läskiga. När man har tagit dem och inser att ”jag fixar det här” växer man och känner sig glad och lycklig. Det kan gälla vad som helst, men för mig är det att jag tycker så mycket om att åka skidor, och att utmana mig själv lite i det ibland.

Hur gör man för att utmana sig och lyckas med sina mål?

– Det viktigaste är att inte bara ha det som en dröm - utan att man faktiskt tar beslutet att man ska genomföra det. Om det till exempel handlar om att springa en mil, då är det perfekt att anmäla sig till ett lopp. Då har man svart på vitt vad man ska klara av, säger David.

Han råder att man inte ska hänga upp sig på misslyckanden eller lyckanden.

– Man ska inte vara rädd att försöka. Även om man inte fixar hela milen så har man lärt sig jättemycket på vägen. Om man är modig och vågar försöka, så har man klarat det.

Tredje rådet är att umgås med likasinnade.

– Det som från början kanske verkar helt främmande blir istället det naturliga och en del i vardagen.

För David är det inte konstigt med ett träningspass som sträcker sig över nio mil.

Profilen: David Erixon

Ålder: 34 år.

Äter helst: Italiensk mat. Enkel mat med bra råvaror.

Familj: Mor och far och lil..

Profilen: David Erixon

Ålder: 34 år.

Äter helst: Italiensk mat. Enkel mat med bra råvaror.

Familj: Mor och far och lillasyster.

Tv: Ser inte mycket på tv stora delar av året, men lyssnar gärna på P1 och intervjupodcast.

Drömresa: Det behöver inte vara så krångligt. Att få backpacka i Sverige i två månader är en typ av drömresa för mig.

Läser: Tidskrifter och magasin.