"Krossa ISIS nu" skanderades taktfast när det långa demonstrationståget under lördagen gick hela vägen från Hovrättstorget på öster till Rådhusparken på väster i Jönköping.

Det var under förra måndagsmorgonen som den islamska staten genomförde en större attack mot 30-talet byar med framför allt assyriska invånare runt om floden Khabour i Syrien. Många lyckades fly, men flera hundra blev kidnappade och förd till okänd ort. Inget vet vad som har hänt dem.

Sami Potros, som gick i tåget, säger att flera av hans släktingar har kidnappats, och att han nu inte har en aning om var de befinner sig.

Annons

– Det går verkligen inte att beskriva. Jag har ingen kontakt med dem, och nu försöker man följa allt på Facebook och i media för få reda på något, men vi vet ingenting, säger han.

Vad hoppas du att ni kan visa med den här demonstrationen?

– Förhoppningsvis att vår röst blir hörd, och att det händer något. Vi vill visa att vi är här, säger han.

Det goda segrar över det onda

Väl framme vid Rådhusparken stannade demonstrationståget framför Rådhuset, där det vid scenen hölls tal från bland andra företrädare från den syriskortodoxa kyrkan, samt politiker som Ilan De Basso (S) och Stefan Attefall (KD).

Stefan Attefall sa innan sitt tal att det nu är hög tid att sluta undervärdera IS kraft.

– Det som sker just nu är inget mindre än en kulturell och humanitär katastrof och vi måste visa vår solidaritet med offren, säger han

Vad kan en demonstration göra mot IS?

– Jag är övertygad om att allt motstånd är viktigt. Oavsett om du kommer på ett demonstrationståg, eller om du skriver på sociala medier, så är det oerhört viktigt att de drabbade känner att de har stöd och att det goda ska segra över det onda, säger han.

IS