Två män under 18 år har anhållits misstänkta för mord och försök till mord. De två männen som greps försvann från brottsplatsen i en taxi.

Klockan 01.18 kom ett samtal till polisen om en skottlossning i bostadsområdet Tallhöjden i Norrahammar, strax utanför Jönköping. På platsen hittades två svårt skadade män. Senare konstaterades att en av männen hade dött.

En blodpöl på gatan vittnar om nattens händelse. Polisen har spärrat av platsen och en teknisk undersökning för att säkra eventuella bevis pågår.

Polisen har gripit två män misstänkta för mord och mordförsök. De båda är 16 och 17 år gamla och hemmahörande i Malmö. De båda anhölls under morgonen efter förhör.

De båda männen kunde gripas efter att vittnen såg två personer lämna Tallhöjden i ett fordon och polisen inledde ett arbete med att hitta de båda misstänkta. Bilen uppgavs vara på väg söderut och stoppades senare i Skåne län. John Nilsson, inre befäl på polisen i Kronobergs län, uppger att männen greps på E4 i höjd med Örkelljunga. I bilen satt tre personer. Två av dem greps misstänkta för mord och försök till mord. Den tredje personen togs med för förhör för att hans roll i ärendet skulle kunna klaras ut. De gripna männen är hemmahörande i Skåne län och båda är under 18 år. John Nilsson säger att männen färdades i en taxi och att det var taxichauffören som togs med till förhör.

– Man vet inte om de är i maskopi med varandra. Vi bevakade taxin via taxifirmans GPS, säger John Nilsson.

Polisjakten gick genom Kronobergs län och John Nilsson beskriver det som en massiv insats.

– Polisbilarna höll avstånd till taxibilen för att inte ge sig till känna och för att undvika en flyktsituation. Gripandet var odramatiskt, som jag förstår det, säger John Nilsson.

Tommy Thorngren, presstalesman för polisen i Jönköpings län, säger att man än så länge är väldigt tidigt i utredningen och att man har svårt att gå ut med detaljer som motiv eller liknande.

– Arbetet kommer att fortsätta nu under dagen med att skaffa oss en så bra bild som möjligt av den här skjutningen.

Den skottskadade mannen vårdas på Universitetssjukhuset i Linköping och han har ännu inte kunnat höras av polis. Grova brottsgruppen ansvarar för utredningen. Enligt en bulletin på tisdagsförmiddagen är mannen allvarligt skadad. Tillståndet bedöms som kritiskt och han ligger på intensivvårdsavdelningen.