Arkitektfirman Tengboms drog längsta strået när Vätterhem utlyste tävlingen till nybygget med 80 lägenheter på Strandängen. Och tidsplanen för den unika ormliknande fastigheten som började byggas i slutet av 2013 håller, med planerad inflyttning i november. Utsikten mot Vättern är slående, liksom hur den spännande byggnaden följer markens sluttning och slingrar sig ner mot sjön.

Spansk inspiration

– Ganska snabbt döptes byggnaden till Ormhuset, och det finns en inspiration från spanska arkitekter med det slingrande taket. Man ska också kunna vandra i miljön utanför som blir ett slags konstpark med bronsstatyetter, säger Henrik Möller, byggchef på Vätterhem.

Annons

Lägenheterna, från ett till fem rum, har en inglasad balkongdel och med både väst- och östsida i de flesta av bostäderna. Fasaden är av danskt tegel - de ursprungliga tankarna på en träpanel övergavs med hänsyn till underhållsbiten och brandrisken. Snickeriarbeten pågår nu i de lägenheter där byggnationsarbetet kommit längst.

Platsbyggt

– Det blir också högre kvalitet med platsbyggda lägenheter, mindre av kompromisser och man kan ta vara på fördelarna med byggmaterialen på ett annat sätt, säger Klas Melman, produktionschef på Skanska som bygger huset.

– Det är egentligen ett tekniskt okomplicerat bygge men med en rolig logistik. Ett så stort hus så nära en sjö är nog heller inte så vanligt, konstaterar han.

Fastigheten får beteckningen Miljöklass Silver (brons är något hårdare än lagkraven), som bland annat innebär aktiv utsortering av material ur avfallet från material- och energiåtervinning, men även höga krav på luftkvalitet, ljudmiljö, energibehov, klimat och dagsljus i lägenheterna.

I nästa etapp av Vätterhems byggprojekt på Strandängen ska ytterligare nio hus, de så kallade Kultur- och Gatuhusen, med 129 lägenheter uppföras.