– Nu tar vi nästa steg och nyanställer efter en ny lag om att det måste finnas personalliggare på alla byggarbetsplatser, säger sälj- och marknadschef Kenneth Johansson.

Han var med och startade bolaget för cirka tio år sedan som de första åren hette Safetool med företagsbyn Science Park som bas. I dag är företaget en ledande leverantör av mjukbaserade säkerhetslösningar för byggindustrin.

Och det handlar främst om elektroniska närvaroregistreringar som är en modern teknisk form av så kallade personalliggare. Identifikationen bygger på ett system kallat ID06.

Många fördelar

– Vi har sett fördelarna sedan det blev mer vanligt med elektronisk närvaroregistrering. I korta drag handlar det om att vi numera har koll på vilka som befinner sig inom byggområdet och det är också en säkerhetsfråga. Med en registrering finns ingen risk att någon blir kvar som råkat ut för en olycka, säger Gunnar Bengtson, före detta platschef på byggföretaget Blue Wall i Jönköping och en av pionjärerna i branschen för ökad säkerhet.

Förhindra stölder

Annons

Den nya tekniken har också visat sig att det går att ha bättre koll på material och verktyg samt förhindra stölder, som har varit ett problem i branschen till och från.

– ID06-systemet fungerar väldigt bra och det går till exempel även att styra temperaturen i kontoren och barackerna på byggarbetsplatserna med tanke på hur många som jobbar en aktuell dag. Ju fler som jobbar desto läger temperatur och det innebär lägre energikostnader, säger Björn Larsson, entreprenadchef på Blue Wall som just nu bygger Torps skola nära Bankeryd.

Fakta: Lagen om personalliggare

Sedan 2007 är det på företag inom restaurang och frisörsbranschen lag på att de ska ha person..

Fakta: Lagen om personalliggare

Sedan 2007 är det på företag inom restaurang och frisörsbranschen lag på att de ska ha personalliggare för att förhindra skattefusk och svartarbete i första hand.

Första januari 2016 gäller lagen även för byggindustrin i landet efter flera års diskussioner.

Ljus framtid

Och en ny lag som införs i januari 2016 och som innebär att alla byggarbetsplatser ska ha personalliggare för att också förhindra fusk och svartjobb beräknas också innebära ett lyft för Infobric.

– I dag har vi våra system ute på cirka 900 byggprojekt i hela landet men det finns nu en marknad för att kunna sälja in våra produkter i säkert flera tusen till, så visst ser vi på framtiden med tillförsikt, säger Kenneth Johansson.

Det som kommer att behövas är bland annat systemutvecklare och medarbetare på säljsidan.

Ett av byggprojekten nu är tillbygganden av Karolinska sjukhuset i Stockholm. Infobric har i dag 30 anställda och omsätter drygt 50 miljoner kronor.