Hockeypuckarna smäller i sargen inne i Movallas ishall i Skillingaryd. Här pågår den årliga hockeyskolan genom organisationerna Skillingaryd IS, Sport for life och Christian Hockey Camps International (HMI). Peter Norberg kommer från Linköping och är en av årets teamledare, eller ”dagpappor” som de brukade kallas förr. Han bor i samma rum som några av killarna på militärförläggningen.

— Vi är med grabbarna dygnet och följer med dem till olika ställen och aktiviteter. De kan alltid snacka med oss, även om man är tuff och självsäker så kan man behöva en vuxen att prata med.

Om tro

Hela lägret har en kristen profil och under dagen ingår då bland annat ett pass som heter ”Time Out” och då är det just teamledarna som tillsammans med killarna stannar upp en stund och reflekterar över livet.

— Det handlar om insidan också, menar Peter Norberg.

Annons

Killarna, för i år var ingen tjej anmäld, är mellan tio och 16 år och anlände till Skillingaryd under söndagen. På fredag avslutas lägret med matchspel i de olika åldersgrupperna. Då är även föräldrar och familjer är inbjudna.

— Det är deltagare med från hela Sverige, några ända från Skellefteå, fortsätter Peter Norberg.

Varje dag består av flera ispass och därtill annan fysiskt träning som till exempel hinderbana. Detta varvas med andra aktiviteter som teori, golf, skytte och bad. På kvällarna har lägret gästats av olika personligheter som delat med sig av sina livsberättelser, till dem hör Simon Hillborg (linjedomare i elitserien) och Mattias Tedenby (New Jersey Devils, HV71). Huvudansvarig för lägret är förresten Pelle Hånberg - som så sent som i maj i år utsågs till ”Årets Coach” av Svenska Hockeyförbundet. Lokalt håller Kenneth Skoogh i trådarna.

På isen

Den här tisdagsmorgonen är det isträning för den äldsta åldersgruppen. Det är bland annat bruce smith HMI

(före detta Minnesota North Stars) som håller i övningarna och som med hög röst och visselpipa instruerar spelarna. På väg in på isen är också Bruce Smith (före detta Minnesota North Stars, Hockey Ministries International) som även deltagit på tidigare läger.

— Jag är målvaktscoach här och arbetar med de unga målvakterna, det gör jag i Canada också och även i USA. Vi arbetar på deras teknik och försöker att lära dem att bli bättre målvakter, säger han.

— Jag älskar det här, det är mitt andra hem.