Före nedsläpp i hemmamatchen mot Skellefteå, ska en av klubbens allra största profiler genom tiderna hyllas ordentligt. Då hissas nummer 76 upp i taket och gör sällskap med Fredrik Stillmans, Stefan Örnskogs, Per Gustafssons och Stefans Livs matchtröjor som redan hänger där.

"Johan Davidsson är Gud" - det är ett av många milt uttryckt uppskattande omdömen i den stora floden just nu på sociala medier, inför lördagens tröjhissning. Huvudpersonen själv är stolt men ödmjuk inför den stundande hyllningen.

– Detta är ju lite utanför säkerhetszonen för mig, det känns så fruktansvärt roligt, en dröm som går i uppfyllelse, blandat med viss nervositet. Jag hoppas att jag kan njuta av stunden och att jag inte bryter ihop där ute på isen, säger Johan Davidsson med ett leende.

– Det roligaste är att jag får vara en del av historien på det här sättet. När det kommer en regnig dag blir det här minnet bra att plocka fram...

Johan Davidsson är både glad och tacksam över att ha gjort ett bestående avtryck i HV71.

– Jag tror att alla människor längtar efter att lämna ett avtryck i sina liv, om det så är för en enda person eller flera tusen är egentligen oväsentligt. Sedan kanske det är lite over the top just att få sin matchtröja upphissad i Kinnarps Arena...

Vad säger du om kvartetten vars tröjor redan hänger där?

#HyllaDavidsson

Citat från #HyllaDavidsson på sociala medier:

"En ikon, en hjälte, en legend.. 76 är för evi..

#HyllaDavidsson

Citat från #HyllaDavidsson på sociala medier:

"En ikon, en hjälte, en legend.. 76 är för evigt ditt, med all rätt!"

"En fantastisk person och otroligt bra hockeyspelare. En idol och hjälte för båda barn och vuxna."

"Längtar till Lördag då jag e å få vara med å hylla bästa spelaren genom tiderna"

"Man blir tårögd när man tänker tillbaka på allt Johan Davidsson har gjort för HV71 och min uppväxt."

"Utan Davidsson hade HV aldrig varit den klubb de är idag. Du har burit föreningen över 10 år på dina axlar."

Annons

– Alla är ju vänner till mig men också förebilder, och det betyder jättemycket. Förutsättningen för att vi haft så många bra år i HV är att vi under lång tid hade en stomme med många hemmavävda spelare, kombinerat med de bästa finländska spelarna. Det tror jag är svårt för en klubb att lyckas med i dag.

Johan Davidsson har svårt att lyfta fram en enskild händelse i den långa klubbkarriären som varit större än någon annan.

– Men första SM-guldet var förmodligen det största för föreningen, medan jag personligen var en bättre spelare vid de senaste SM-gulden. Och att vinna på hemmaplan som vi gjorde 2004 var verkligen speciellt.

Säsongen 1997-1998 lämnade Davidsson HV71 och Jönköping, först för den finska ligan och sedan två säsonger i USA, med Anaheim utanför Los Angeles som första anhalt. Efter ytterligare en säsong i Finland var han tillbaka i Jönköping.

– Det blev fyra roliga och lärorika år, samtidigt som självförtroendet fick en knäck när jag flyttades ner till farmarligan andra året i USA. Till slut tyckte jag att jag blivit en sämre spelare, och ville hem igen för stärka mitt självförtroende.

Och som de flesta vet lyckades han rätt hyfsat med det.

När Johan Davidsson nu sedan i våras är assisterande sportchef, innebär det ett delvis helt nytt liv, i kombination med småbarnslivet hemma.

– För första gången i mitt liv måste jag tvinga mig till att planera, det har jag inte behövt tidigare. Som spelare fick jag alltid ett schema att följa. Nu handlar det ju om att få ihop kanske fyra olika scheman i mitt liv, och då räknar jag in kattens också...

Till sist, vad tror du är din första tanke när du kliver ut på isen på lördag?

– Ja du... förmodligen "håll ihop det här nu!"