Klockan har slagit halv tio och Vaggeryds handelsträdgård har öppnat för dagen. Bosse och Katarina Sivers, som tog över driften av företaget efter Bosses pappa Folke Tropp för 15 år sedan, har hunnit gå sin vanliga morgonrunda.

– Först går man omkring och tittar lite och drar väck energiväven i taket, sen tittar vi över vad som behöver vattnas och vi är rätt så gammalmodiga här så vi vattnar med slang, berättar Bosse Sivers.

Kryddväxter populärt

Det är tusen och åter tusen plantor som samsas om de 1350 inglasade kvadratmetrarna hos Bosse och Katarina. Här finns pelargoner som ännu inte börjat blomma, här finns små, små Lejongap som just kommit upp ur jorden och här finns ett hav av färggranna penséer.

Annons

– Vårt sortiment är ganska lika från år till år, men sen provar vi lite nya sorter hela tiden i liten skala, berättar Bosse Sivers.

Pelargoner har länge varit mycket populära, medan kryddväxter har blivit trendigare under senare år. Just nu, i början av april, är det penséer som säljer allra bäst.

– Vi sätter penséerna redan på hösten i augusti, september, och så får de stå svalt här över vintern, berättar Katarina som menar att de blir både kompaktare och bättre rustade mot kyla av att växa långsamt.

Penséer tål till och med en del frost och kan därför planteras ut tidigt på säsongen. Ett tips är att inte placera dem i öster där solen först går upp, då riskerar de att skadas eftersom värmen kommer för snabbt.

Bråda tider

– Det är två stora perioder för oss, våren och julen. Vi har väldigt mycket ända fram till midsommar, kulmen når vi kring morsdag, berättar Bosse Sivers vidare.

– Framåt augusti, september blir det lugnare igen.

Då blir det lite tid till målning och reparationsarbeten. Men samtidigt finns det alltid något som gror i växthusen. I juli kommer julstjärnorna i form av små sticklingar. Penséerna börjar drivas upp i september och sen, ja då är det ju jul igen.