— Det är smidigt och det går fort. Och har man kommit upp i åren är det ännu viktigare, säger Leif "Honken" Holmqvist.

Den förre landslagsmålvakten tillika HV-spelaren uppger att han har vaccinerat sig de senaste 6-7 åren på uppmaning av sin fru. I år var han affischnamn när regionen kallade till pressträff för att dra igång vaccinationen mot säsonginfluensan.

Influensavaccinet som tas fram bygger på vilka virusstammar som härjar på andra sidan jordklotet ett halvår tidigare. Då dessa virusstammar förändras hela tiden är det väldigt svårt för tillverkarna att hitta rätt matchning.

Förra säsongen låg vaccinationsskyddet på runt 40 procent. Vanligtvis ligger effekten på mellan 60 och 70 procent.

— Förra influensasäsongen var väldigt tuff. Många blev väldigt sjuka och fler än vanligt togs in för sjukhusvård, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

"Lindrigare sjukdom"

Mellan 35 och 40 personer i Jönköpings län bedöms ha avlidit i sviterna efter influensan förra säsongen, vilket var fler än vanligt.

Annons

Är det meningsfullt att vaccinera sig om det ändå finns risk att insjukna i influensa?

— Även om vaccinet inte är hundraprocentigt ger det alltid ett visst skydd. Man får en lindrigare sjukdom jämfört med om man inte skulle ha vaccinerat sig, säger Peter Iveroth.

Han berättar att det finns stora förhoppningar på att det här säsongsvaccinet ska bita bättre än det förra då det innehåller skydd mot fler typer av stammar.

Bäst i landet

Alla som är 65 år och äldre, gravida, samt personer med någon kronisk sjukdom rekommenderas att vaccinera sig. Och uppenbarligen följer många Peter Iveroths uppmaning.

Förra säsongen var det 62 procent av alla som är 65 år eller äldre i Jönköpings län som valde att vaccinera sig. Det var den högsta andelen i landet.

— Nu hoppas vi att ännu fler kommer. Målet är att minst 65 procent vaccinerar sig, säger Peter Iveroth.

Regionen erbjuder vaccination på samtliga vårdcentraler samt en mängd olika avdelningar på sjukhusen. Det går även att vaccinerna sig inom den kommunala äldrevården. För riskgruppen är vaccinationen gratis, för övriga kostar det 200 kronor.

Starten för säsongsinfluensan beräknas till sluten av januari eller början av februari.