Ylva Hultén sitter på verandan och broderar initialer på packsäckar. Med mindre än ett dygn kvar till att inspelningen av nästa säsong av Farmen drar igång är det fortfarande några sistaminutengrejer kvar att göra.

– När tävlingen börjar tar vi deltagarnas packning och packar om i dessa påsar, förklarar Ylva.

Hon är exekutiv producent för produktionsbolaget Strix som utvecklat realityprogrammet Farmen, i folkmun även kallat dokusåpa. Under resten av sommaren kommer Ylva och drygt 60 andra personer från Strix och TV4 ha sin utgångspunkt i regementet i Skillingaryd då nästa säsong av Farmen kommer att spelas in i kommunen.

Kommunen har hjälpt till

– På kommunen har de verkligen varit supertrevliga och gården vi ska spela in programmet på är helt fantastisk. Den omgivande naturen är otroligt vacker jämfört med i Hedemora där vi tidigare har spelat in. Där finns det i princip bara tallskog, berättar Ylva samtidigt som hon kör ut programledaren Paolo Roberto och oss till gården där inspelningarna snart ska dra igång.

– Ja, här är ju mer löv och mindre barr och det är kul. Sedan är det väldigt John Bauerskt vilket är trevligt, fyller Paolo i från framsätet.

– Vi blev otroligt glada när vi hittade den här gården eftersom det har varit svårt att hitta perfekta torp att spela in på. Men när vi hittat denna fick däremot lite svårt att hitta boende till produktionsteamet och då trodde vi ett tag att vi skulle få byta inspelningsplats. Men tack vare kommunen som hjälpte till att leta boende så lyckades vi lösa det, fortsätter Ylva.

Från det att produktionsbolaget fick klartecken för att spela in Farmen har det pågått arbete med att göra i ordning gården som enligt Ylva har varit öde sedan 1950-talet. När Ylva kör upp på uppfarten är det dock svårt att se att den under flera månader rustats upp. Vilket också är meningen.

– Vi vill skapa en känsla av att gården blivit lämnad för 100 år sedan och att deltagarna fått färdas tillbaka i tiden, säger Paolo Roberto.

Paolo - ny programledare

Sedan Farmen började sändas igen 2013 har Linda Lindorff varit programledare, men till nästa säsong är det alltså den före detta proffsboxaren som kommer att leda programmet.

– Det som gör Farmen och andra realityprogram intressanta är att det handlar om äkta känslor. Det är det som gör Farmen bra. Sedan finns det en väldigt intressant konflikt i att människor från ett av världens mest högteknologiska länder ska leva som vi gjorde för 100 år sedan, säger Paolo och går upp mot huset.

– På så sätt är det också en mycket större grej i dag att isolera sig helt under en så lång tid i och med alla sociala medier som finns. Och att vara självförsörjande är ju superaktuellt, fortsätter Ylva.

Väl inne i huset går det att konstatera att snickarna har gjort sitt jobb med bravur. Utöver de diskreta lysrören i taket som behövs för att överhuvudtaget göra det möjligt att spela in tv i torpet och några gamla Jönköpings-Posten från 60-talet som ligger framför spisen och som produktionen fått hämta från ett annat torp i kommunen är det svårt att tro att vi befinner oss i år 2014 och inte i slutet av 1800-talet.

– Här går det att grilla riktigt bra pizza. Röken tillför en ytterligare smakdimension, konstaterar Paolo om den vedeldade ugnen.

Kontraster viktiga

Efter rundturen är det så dags att åka tillbaka till regementet, och på hemvägen börjar Paolo och Ylva prata om det mest konstiga som hänt under tidigare inspelningar av Farmen.

– Förra året var det en av deltagarna som lyckades övertyga alla de andra om att de bara skulle ha fått ut två fläskkotletter om de slaktade grisen. Därför ville de inte slakta den. Jag tänkte: "Skojar dom eller?" säger Ylva.

Hon förklarar också att det är stort arbete med att välja vilka av de drygt 3000 personerna som sökt som ska få vara med i programmet.

– Någon av deltagarna måste ha djurvana. Utan det hade den här programidén inte fungerat. Då hade vi inte kunnat ha djur. Sedan måste det ju också finnas någon som undrar var man kan sätta in locktången och när man kan färga håret. Då skapas det intressanta kontraster. Då blir det bra tv, säger hon och parkerar bilen utanför regementet igen.

Sedan går hon och Paolo och fortsätter förberedelserna. Om några timmar kommer deltagarna på plats. Då får de svar på om vårens förberedelser har gett resultat. Då får de svar på om det blir bra tv.