Det var i måndags som de tre stora silvriga konstverken började komma på plats i skogskanten vid E4, strax söder om Krängsberg.

På onsdagseftermiddagen återstod fortfarande en hel del markarbete på platsen och iordningsställande av belysningen.

Det är lite molnigt och en grävmaskin mullrar.

Åka buss

Cathrine Palmcrantz, Vaggeryds kommun, visar runt. Det är hon som håller i invigningsfesten tillsammans med tekniska kontoret.

Bussar att köra kommuninvånare till festligheterna från järnvägsstationerna i Vaggeryd och Skillingaryd och sedan väntar cirka 500 meter i röjd skogsterräng - gummistövlar är att rekommendera - fram till konstverken.

Därefter blir det invigningstal, mat, dryck och några ord av konstnärerna själva; Thomas Nordström och Annika Oskarsson.

Konstverken är något som kommuninvånarna kommer att behöva förhålla sig till, menar Cathrine Palmcrantz, precis som Huskvarnaborna förhåller sig vid Jätten Vist och Linköpingsborna till flygplanen längs E4:an.

Fakta: ”På väg”

Logpoints styrelse, där Jönköpings och Vaggeryds kommun hade representanter, fattade beslut 201..

Fakta: ”På väg”

Logpoints styrelse, där Jönköpings och Vaggeryds kommun hade representanter, fattade beslut 2010 om att placera konst längs E4 för att märka ut det nya logistikområdet.

Det slutade dock med att bara Vaggeryds kommun investerade i konst.

Uppdraget gick, i konkurrens med många andra, till konstnärerna Thomas Nordström och Annika Oskarsson och kostar Vaggeryds kommun cirka två miljoner kronor, varav kringarbete utgör ungefär halva den summan.

– Det här är invånarnas kväll och man får helt enkelt bekanta sig med de här tre unika varelserna, menar Cathrine Palmcrantz.

Om varför

Och så plötsligt, precis samtidigt som solens strålar börjar leta sig ner bland molnen och spegla sig i konstverken, då kommer en av konstnärerna gåendes genom skogen med stövlar på med plastpåse i handen.

Det är Thomas Nordström.

– Vi ville göra det ganska enkelt, förklarar han.

– Något som man snabbt tar in och då landade vi i det här, någonting mellan djur och farkost.

Arbetsnamnet har varit ”kamelerna”.

E4