Hennes mamma Åsa Tegnér, som varit med på sjukhuset och övernattat där tillsammans med Nora, är fortfarande chockad. Hon berättar om söndagskvällen.

– Jag satt nere i köket och arbetade vid min dator. Min äldsta dotter Moa och Agnes och Nora satt där uppe. Moa drog ut sladden till sin dator men det gjorde inte vi andra. Nora laddade sin dator medan hon jobbade i den.

– Plötsligt dog allt i radhuset i Mariebo och Agnes skrek att blixten hade slagit ner i Nora. På vägen upp till dem hann jag tänka att livet inte är värt att leva om det händer ens barn något, berättar Åsa Tegnér.

Ringde ambulans

Medan tvillingsystern Agnes ringde efter ambulans försökte Åsa Tegnér att få liv i sin avsvimmade dotter som låg på sängen.

– Så kom ambulansen och ambulansförarna var så kompetenta. De berättade att det var massor med vatten på vägarna upp hit till Mariebo, säger Åsa Tegnér.

Annons

Redan i ambulansen togs EKG på Noras hjärta. Allt såg normalt ut men läkarna ville att Nora skulle ligga kvar på sjukhuset över natten. De ville kolla hjärtat fler gånger och se om det fanns risk för att det skulle bli några brännskador på magen. Men Nora har haft tur. Bortsett från skakningar i kroppen och kramp i vaderna under natten klarade hon åsknedfallet utan allvarligare skador.

Ladda inte när åskan går

Ladda inte mobilen eller datorn samtidigt som du pratar eller jobbar när åskan går varnar Chris..

Ladda inte när åskan går

Ladda inte mobilen eller datorn samtidigt som du pratar eller jobbar när åskan går varnar Christer Sjöstedt, brandmästare i Jönköping.

Har blixten slagit ner i ett eluttag så låt en elektriker titta på det. Det finns risk för att det kan börja brinna.

Är du utomhus när det åskar så undviker öppna ytor som fotbollsplaner eller åkrar. Stå aldrig under ett träd för åskan brukar leta efter den högsta punkten och slå ner där.

Hemmet är en trygg plats när åskan går om man stänger av sin elektronik.

– Man blir så tacksam över att allt gick bra, säger Åsa Tegnér.

Nora själv berättar att hon och hennes tvillingsyster Agnes satt i sängarna och pluggade politik. Nora laddade sin dator samtidigt som hon höll på och jobba med den.

– Jag tänkte inte så mycket på åskan. Men så ser jag en blixt utanför fönstret och sedan kommer den ut ur datorn och stöter till mig i magen. Jag började skaka och blev svimfärdig och jag blev jätterädd. Det gick så fort. Agnes ringde efter ambulansen, berättar Nora.

Det kraftiga åskovädret på Mariebo i söndags kväll gjorde att hela området blev utan ström under ett tag.

Kände sig skakiga

Nora och hennes tvillingsyster Agnes fyller snart 17 år. De går i andra årskursen på Erik Dahlbergsgymnasiet. Men igår stannade de hemma.

– Vi känner oss skakiga och har sovit dåligt i natt, säger Agnes.

Nora är lite blek efter dramatiken med åsknedslaget och säger att hon alltid kommer att dra ur sladdarna till all elektronik när det åskar.

– Jag har alltid varit åskrädd och igår kväll blev jag verkligen livrädd. Först såg jag blixten utanför fönstret och sedan slog den ut genom datorn, säger Nora.

Hon var lite rädd för att datorn pajat– men den klarade sig också.