Turerna var många innan det blev klart att socialnämnden bidrar till vinterboendet med 60 000 kronor året ut. För en vecka sedan började inflyttningen i de fem stugorna som campingen upplåtit till Kyrkhjälpen. Enligt ett rullande schema får EU-migranterna bo i stugorna fjorton dagar i taget.

— Vi har 25 platser med fem i varje stuga, och just nu står ytterligare 12 personer i kö. Förhoppningen är att vi ska kunna köra hela vinterperioden, vi har lämnat in en ny föreningsansökan till kommunen på 350 000 kronor för hela nästa år, berättar Christer Tornberg.

Om ansökan beviljas ska den täcka hela Kyrkhjälpens verksamhet. De som just nu inte bor i stugorna, huserar bland annat i bilar på olika ställen.

— Med ett ordnat vinterboende menar vi att vi besparar både kommunen och polisen många arbetstimmar kring ordningsfrågor, städning och avvisningar, säger Christer Tornberg.

Samtidigt fokuserar Kyrkhjälpen nu allt mer på EU-migranternas situation i deras hemland Rumänien.

Annons

Fakta: Vinterboendet

Precis som förra vintern betalar EU-migranterna 20 kronor per natt för att på i campingstugorna..

Fakta: Vinterboendet

Precis som förra vintern betalar EU-migranterna 20 kronor per natt för att på i campingstugorna. Resten, 450 kronor, betalas av Kyrkhjälpen - en del av Jönköpings respektive Huskvarnas kristna samarbetsråd.

— Det gör vi bland annat genom att informera om vad hjälporganisationer gör i hemlandet, säger Tornberg.

Han berättar om biståndsorganisationen Hjärta till hjärta, där Tornberg numera även är koordinator. Organisationen har inlett satsningen "Hjälp tiggarna hem", som innebär ett utbildningsbidrag för tiggarna i hemlandet, där de kan gå en utbildning och få en form av examen som kan leda till en anställning.

— För korgtillverkning kan de till exempel tjäna 3 600 kronor per månad. Det finns också många butiker och företag i Sverige som vill beställa sådana produkter.

EU-migranten Catararagiu Vasile är en av dem som är glad över att nu få sova i en varm stuga.

— Det är inte kallt och det är mycket fint här. Jag har varit i Jönköping flera gånger, och nu har jag varit här i en månad, berättar han.

Catararagiu är här med sin fru. Deras tre barn är kvar hemma med släktingarna.

— Vi måste nog vara kvar över jul för att samla ihop pengar till vårt hus som inte är färdigbyggt. Jag kan samla in 120 kronor per dag här.

Under hösten har paret sovit i en bil på olika platser. Förutom tiggande kan de få ihop lite pengar genom att panta flaskor och burkar.