Över hundra av Hjortsjöskolans elever har under året varit med och utformat den 172 år gamla eken till något helt nytt på skolgården. Arbetet har skett under ledning av träkonstnär Ulf Celén, som låtit barnen testa på gamla trätekniker.

Delaktiga i projektet är även lärare på Hjortsjöskolan, Remida och Miliseum genom samlingsnamnet Skapande skola, vilket är statligt finansierat.

— Vi är jätteglada över det här samarbetet, säger rektor Karin Sparrenholt.

— Det är ren glädje i dag.

Har målat

På skolgården, minuterna innan själva invigningen, finns Freja Roach, Jessica Mates och Ida Sonesson från femman. De berättar att de har hjälpt till att måla konstverket.

Annons

— Det har varit väldigt roligt, men jag fattar inte riktigt vad som är grejen med det här, tycker Ida Sonesson.

Är kul

Felicia Linnér, Zuber Abdi Muhammed och Amanda Taus, från fyran, finns också på plats.

— Trädet är roligt att leka med och det är kul att ha jobbat med det. Och det är snyggt, tycker Zuber Abdi Muhammed.

Sen slår klockan tio och barnen - 400 elever sammantaget - springer för att ta plats framför konstverket.

Först berättar Kerstin Nordenstam och Ingegerd Almgren från Remida samt Elin Ljungqvist från Miliseum lite om hur Vaggeryd sett ut från 1800-talet fram tills i dag och sen får några elever äran att avtäcka konstverket - som alltså är en 172 år gammal ek som är skänkt från Jönköping, och som sedan har målats och formats till något helt unikt.

Ett dån

Därefter ges rum åt det som kanske är själva höjdpunkten. Nämligen Anders Palm och hans ”gamla Bettan”, en musköt. Under högtidlig inledning av Elin Ljungqvist skjuter han sedan salut så att det dånar mellan husen. Applåder, höga rop och busvisslingar följer, liksom ett stort, stort moln av rök.