Många säger att internet för människor ifrån varandra. Att det inte längre finns någon anledning att träffas IRL, in real life, när det finns chatt, Skype och Facebook. För Charlie var det lite tvärtom – Facebook blev ett verktyg för att träffas live:

– I gruppen ”Du vet att du är från Vaggeryd när…” brukar jag ange var och när vi ska träffas, samt ungefär hur lång tid det beräknas ta, berättar han. Längden på vandringarna brukar ligga runt en mil.

Annons

Vi bestämde oss för att hänga med. På utsatt tid är alla på plats och tre hundar håller som bäst på att lukta inkännande på varandra. Deltagarna gör detsamma, men på människors vis. Flera känner varandra sedan tidigare, medan några är nybörjare.

– Vi flyttade till Vaggeryd 2011 och hängde på mycket för att lära känna nya människor, berättar Maj Johansson som bor i Vaggeryd och arbetar i Värnamo. Men jag och Conny har alltid gillat att vara ute i skog och mark.

En kärna

Enligt Charlie finns det en kärna på ett tiotal personer som återkommer. Ibland, när det regnar, snöar eller är annat busväder är man bara en handful deltagare, medan det på fina dagar kan vara 25–30.

Fakta: Charlies vandringar

Har, med undantag för några sommarveckor, pågått varje söndag under 2014.

Går för det mesta ..

Fakta: Charlies vandringar

Har, med undantag för några sommarveckor, pågått varje söndag under 2014.

Går för det mesta i norra änden av Skillingaryds skjutfält.

Attraherar varje gång 5–30 vandrare.

Är ungefär en mil och ta cirka tre timmar.

Någon har gått sjukgymnastik och är med främst för att få röra på sig, en annan är intresserad av växter medan en tredje har svårt att hitta på egen hand.

En passage med off-road-vandring längs en fuktig skogsstig byts snart mot en spikrak grusväg som går upp och ner som en sinuskurva. Den stora utmaningen är inte det fysiska, utan att klä sig rätt.