Det har gått en dryg vecka sedan som Jönköpings kommun tvingades att bege sig ut till Oset och ta ner det internationellt kända trädet av säkerhetsskäl. Anledningen var att trädet utsatts för skadegörelse då någon några hade sågat i det. Kvar i dag är upp emot två meter höga trädstammar.

Österängens Konsthall, som för ett par år sedan anordnade en stor och populär utställning med motiv av ”Broccoliträdet” och dess natursköna omgivning, tog initiativ till hyllningen och ceremonin på onsdagskvällen.

Symboliserar liv

— Det är nog få i Jönköpings kommun som inte har sett trädet. Det symboliserade liv, värme och lugn och är värt att hyllas och minnas, säger konsthallschef Johanna Linder.

Ett 20-tal intresserade trotsade det småruskiga vädret och under en knapp timme bjöds det på bland annat sång och hyllningar av Eva Cederblad, musiker från Gränna, och under flera minuter samlades alla besökare runt trädet och höll varandras händer.

— Oset blir aldrig sig likt. Jag blir väldigt ledsen när jag tänker på det och att det handlar om skadegörelse, säger Helen Sundqvist.