Vill du ha några timmars avbrott ifrån sommarvärmen? Då är en utflykt till Skurugata utanför Eksjö att rekommendera. Fenomenet med de 35 meter tvärbranta väggarna i den cirka 800 meter långa Skuran, ger en svalka och ett lugn som inte liknar något annat i Småland. Vissa år kan snö och is dröja sig kvar nere i skrevan till långt in på sommaren.

Växt- och djurlivet skiljer sig även det åt från övriga Småland. Mossor som vanligtvis bara förekommer i fjällvärlden finns här. Tjäder, orre och järpe är fåglar som trivs i reservatet.

Skurugata utanför Eksjö kan vara ett svalkande utflyktsmål en varm sommardag.
Foto: Pär Grännö

När du svalkat av dig nere i skuran fortsätter vandringen upp till värmen uppe på Skuruhatt, som med sina 337 meter över havet är en av Smålands högsta punkter. Här är utsikten enorm, och belöningen med att skruva av locket på kaffetermosen sitter nu som smäck, det är även nu som du upptäcker temperaturskillnaden, en varm sommardag kan det skilja 20° mellan Skuruhatt och Skurugata.

Länsstyrelsen som förvaltar naturreservatet har sett till att tillgängligheten är riktigt bra med allt ifrån skyltning, grillplatser till toaletter och vandringsleder som bitvis anpassats för rullstolsburna besökare.