Den här eftermiddagen hålls systrarna Marie och Helene Nilsson hemma i Maries gula tegelvilla i Byarum. Det är här som de har basen i sitt företag, ”Byarums skafferi”, med kök och förvaring. Här kokar de sylt, saft och marmelader ihop - med naturliga råvaror och utan tillsatser.

Förra året

Tankarna på att starta något eget kom på allvar på sommaren för ett år sedan och vid årsskiftet 2014/2015 körde de igång.

— Det var väl för att vi kände för att göra något roligt, säger Marie om varför det blev som det blev.

— Vi tycker att det är roligt att laga mat och plocka bär och att sylta och safta.

— Och hantverket, att ta det som finns och ta till vara på det, att tillverka av det som finns här i närområdet, säger Helene.

Bra ihop

Till vardags, för företaget sköter de fortfarande under kvällar och helger, arbetar de båda två inom serviceenheten på länsstyrelsen i Jönköping sedan många år tillbaka. Dessförinnan arbetade Marie i skolkök och Helene som på Bernards. De har också ägnat sig åt det här med hantverk tidigare visar det sig, men varken ätbart eller i företagsform som nu.

Fakta: Marie Nilsson

Ort: Byarum

Ålder: 47 år.

Familj: Man och tre barn.

Sysselsättning: Serviceenheten på länsstyrel..

Fakta: Marie Nilsson

Ort: Byarum

Ålder: 47 år.

Familj: Man och tre barn.

Sysselsättning: Serviceenheten på länsstyrelsen i Jönköping och företaget Byarums skafferi.

Intressen: Vara ute i naturen och resor.

— För många år sedan höll vi på med näverslöjd och eterneller och åkte på marknader och mässor ihop, sen hann vi inte med det längre, säger Helene.

— Men vet att vi funkar bra ihop, konstaterar Marie.

Mycket nytt

Första året med det nya företaget har mycket handlat om att sätta sig in i allt det administrativa, fortsätter Helene. Alltifrån bokföring till branschkrav och regler. Och så satte de förstås genast 500 stycken jordgubbsplantor i jorden. Odlar gör de för övrigt hemma hos Helene som bor tvärs över åkern.

— Det gav en bra skörd redan första året, vi fick säkert ut 200 liter, berättar hon.

Hjortron nära

Förutom att odla, både på åkern och inne i Helenes uterum, så får de bär och grönsaker skänkta från människor i närheten. Det kan till exempel handla om vinbär, krusbär, rabarber, pumpa och maskrosor. Dessutom spenderar de både många och långa timmar ute i skogen.

Annons

— Här växer mycket vilt, säger Helene.

— Björnbär och slånbär plockar vi på västkusten och här har vi lingon, blåbär och lite hjortron.

Är närodlat

Rotfrukterna köper de in, odlade i Sverige och ekologiskt så långt som det är möjligt. De är noga med att inte använda några tillsatser och har till och med hoppat över citronsyra och använder istället citron. Och mycket socker.

Kokningen av sylt, saft och marmelader, den sker alltså här hemma i Maries kök - i stora kastruller. Deras redskap finns nogsamt nedplockade i ett särskilt skåp och alla bänkar hålls rena och tomma. Redskap och burkar steriliseras.

— Vi gör det på det gamla sättet, konstaterar Marie.

— I hemmiljö, fortsätter Helene.

— Och då smakar det som hemmagjort också, säger Marie.

Naturen avgör

De arbetar fortfarande väldigt småskaligt, med många olika produkter, där varje kok räcker till cirka tio burkar åt gången.

— Vi har funderat på om vi verkligen ska ha ett så stort sortiment, men det är jättesvårt att bestämma sig för vad som i så fall skulle plockas bort, ler Marie.

Istället låter de naturen avgöra. I år smakar glöggen lingon eftersom det var ett rikt bärår, nästa år kan det bli en helt annan smak.

Om framtiden

De vet inte exakt hur de kommer att utveckla sitt företag framåt, fortsätter Helene.

— Vi känner oss lite för, menar hon.

— Det är ju bara vi, så vi bestämmer hela tiden själva vilken nivå vi vill ha det på, tycker Marie.

— Men blir vi storskaliga försvinner ju det här med att göra det från grunden som vi gör idag, funderar Helene.

— Det är ju en del av grejen, att det mesta i våra produkter faktiskt har växt just här.

Våga testa

Avslutningsvis; vad kan de rekommendera så här framåt jul och nyår med gott om middagstillfällen? Systrarna funderar ett slag. Maskrosmarmeladen har ju varit väldigt populär, börjar Helene men avbryter sig själv:

— Fläderkaprisen, den fungerar bra!

— Först gör man saft på blommorna och sen kan man göra kapris av bären, det fungerar både till mat och till sallader.

De tycker också att man ska våga testa nya kombinationer. Vad sägs till exempel om att ringla glöggen över en bit pepparkaka med grädde på?

Fakta: Helene Nilsson

Ort: Byarum

Ålder: 43 år.

Familj: Man och två barn.

Sysselsättning: Serviceenheten på länsstyre..

Fakta: Helene Nilsson

Ort: Byarum

Ålder: 43 år.

Familj: Man och två barn.

Sysselsättning: Serviceenheten på länsstyrelsen i Jönköping och företaget Byarums skafferi.

Intressen: Vara ute i naturen, fiske, odla, trädgård.