De är ett säkert vårtecken. Oseriösa hantverkare som åker runt i villaområden och erbjuder stenläggning, asfaltsarbeten, och takbehandling.

Polisen har flera gånger gått ut och varnat för att anlita dessa företagare.

– Men det verkar inte spela någon roll hur många gånger vi varnar för detta. Folk fortsätter att anlita dem, säger Lasse Johansson, presstalesman på Jönköpingspolisen.

Jönköpings-Posten har varit i kontakt med flera personer som har drabbats av de oseriösa takbehandlarnas framfart. En kvinna i 60-årsåldern berättar hur hon och hennes man mer eller mindre påtvingades ett takarbete.

– Vi behövde åtgärda taket och hade tagit in fakturor från andra företag. Då kom de här två engelsktalande personerna och erbjöd sig att åtgärda taket för ett lågt pris.

Gav sig inte

Männen som sade sig vara från Skottland kom i en vit van och hade med sig maskiner som såg ut som att de kunde göra ett proffsigt arbete.

Paret var ändå tveksamma men hantverkarna gav sig inte utan kom tillbaka dagen efter. Plötsligt var de uppe på taket och började jobba.

Fler produkter och tjänster tillkom och priset som från början låg på 10 000 kronor landade till slut på mer än det dubbla.

Efteråt har paret sett stora brister i arbetet.

– Man tror ju inte att folk luras så här. Vi känner oss kränkta, det är som att ha haft ett inbrott i huset.

Paret har funderat på att polisanmäla, men skäms samtidigt så mycket för det inträffade, förklarar kvinnan.

En Jönköpingsbo nappade, liksom flera av hans grannar, på ett erbjudande om takarbete som skulle gå på 10 000 kronor. Mannen lyckades pruta ned det till 6 000 men konstaterar i efterhand att han blev lurad.

– Det var ett lockande erbjudande, de var jättetrevliga och åkte runt i en bil som såg seriös ut. Men det är bara att konstatera att man fastnade i fällan.

Annons

– De körde bara med högtryckstvätt på pannorna och lämnade en massa smuts efter sig. Grannen sa att flera av hans takpannor hade gått sönder, jag gick upp och kollade och ett 20-tal av mina takpannor var trasiga, berättar mannen.

I höstas berättade JP att ett irländskt företag jobbade på Jönköpingstak utan skyddsutrustning.

Takbehandlingsföretaget Tectorius har fått sitt namn ”kapat” och får ofta rädda upp dåligt utförda takbehandlingar.

– Det är flera gånger som vi har fått samtal från kunder som har haft besök av irländare eller skottar som åker runt och knackar dörr. Många är förtvivlade över att ha blivit lurade och i princip påtvingade jobbet, säger Maria Özmen, administrativt ansvarig på Tectorius.

Företaget har också fått sitt namn utnyttjat. För ett par år sedan gick någon runt med broschyrer med företagets namn på. En skillnad var att jobb som kanske skulle kosta 30-40 000 kronor nu erbjöds för 10 000.

– Vi larmade polisen som faktiskt kunde gripa ett par personer, men de släpptes två dagar senare, berättar Maria Özmen.

Hon uppmanar kunder att kolla upp företaget på Bolagsverket och se om det har F-skattsedel.

– Och kräv alltid en besiktning av taket först.

Ofta består de kringresande hantverkarnas arbete av att bara spola av taket med en högtryckstvätt.

– Det är katastrofalt. Det öppnar porerna i betongpannorna vilket kan leda till frostsprängning, säger Maria Özmen som betonar vikten av ett noggrant grundarbete.

– Vi tvättar, förseglar och målar med väderbeständig akrylfärg.

Ord mot ord

Jönköpingspolisen uppmanar den som drabbas av påflugna hantverkare att direkt larma polisen även om det inte är uppenbart att något brott har skett.

– Vi är väldigt intresserade av att veta vad det är för folk. Många anmäler dagen efter och då har de redan dragit vidare, säger Lasse Johansson på polisen.

Ofta står ord mot ord i dessa fall, konstaterar åklagaren Stefan Edwardson.

– Man måste bevisa att någon har tagit emot pengar. Ofta saknas ju ett skriftligt avtal.

I regel handlar det om svarta pengar, vilket gör att kunden inte heller är så pigg på att göra en polisanmälan.

– Den som anlitar någon för att göra arbeten över 1 000 kronor är arbetsgivare och skyldig att kontrollera om företaget har F-skattesedel. Annars kan man bli ansvarig att stå för arbetsgivaravgifter och preliminärskatt.

Det handlar också om säkerheten på taken.

– Man måste också tänka på att ifall man anlitar någon som ramlar ned från taket och inte är försäkrad så kan man bli ansvarig för den skada som personen drabbas av, säger Stefan Edwardson.