Det var lite blåsigt vid sjutiden på tisdagsmorgonen och Jonathan Ljungqvist såg ut över sjön med en temperatur på 14 grader.

— Det får gärna mojna lite, sikten är heller inte speciellt bra, säger äventyraren.

Han känner ändå ett lugn och flickvännen Amanda stöttar honom och tillsammans med sin pappa Carter är de med och förbereder all utrustning. Dykledare är Ulrik Sjögren och med är även produktionsbolagets kameramän från Stockholm och flera lokala medier.

Annons

Äventyraren med flera meriter på listan är professionell dykare men att simma en mil under vatten utan att gå över ytan är tufft. Det kan hända mycket under resans gång.

— Förutom att det kräver mycket energi så kan du drabbas av att få för mycket kväveoxid i dig och svimma av i värsta fall, säger Jonathan Ljungqvist.

Britt har rekordet

En lina ankras vid botten som är hundra meter lång. En boj vid varje ända gör att det går att se sträckan. Världsrekordet ligger på sex timmar och 21 minuter, slaget av en brittisk simmare. Det handlar om hundra längder totalt.

Och klockan 08.50 på tisdagen var det dags. Ulrik Sjögren hjälper till att fästa syrgastuben som måste bytas många gånger under dagen, äventyraren ser laddad ut och har också lysstavar fästa på benen för att synas under vattnet.

Hur det går får vi återkomma till. SVT och produktionsbolaget har rättigheterna och programmet om Jonathan visas nästa vår.