Grönsaksbullarna är ett helt vegetariskt och lite mer klimatsmart alternativ till de traditionella köttbullarna och i samband med måndagens invigning av Klimatveckan på Elmia serverades de för första gången i Sverige. Grönsaksbullarna är en del i en medveten satsning, folk frågar mycket efter vegetarisk mat idag.

– Det ligger i tiden, säger Eva Blomkvist, kökschef på Ikeas restaurang i Jönköping och skakar pannan så att bollarna flyger - precis sådär som köttbullar ska.

Klimatveckan är ett länsövergripande forum för diskussionen om hur vi skapar ett hållbart samhälle för framtiden. Frågor om hur man kombinerar lönsamhet och hållbarhet dominerar, men stadsutveckling och ungdomars syn på tillväxt och klimat står också på agendan. Konstnärsföreningen Dymlingen visar konst på temat klimat, den hugade kan gå en upplevelsevandring med klimatfokus i Jönköpings city och under Jönköpings Marknad blir det klimataktiviteter för alla som vill på Hoppets torg i Jönköping.

Klimatveckan arrangeras av Klimatrådet i Jönköpings län tillsammans med Elmia. Klimatveckan 2014 var den första i Jönköpings län och lockade omkring 1 500 deltagare.