Villainbrotten inträffade bland annat i Hovslätt, Bankeryd, Mullsjö, Habo och Jönköping.

– I 99 procent av fallen har man gått in via altandörren, säger Lasse Johansson.

Det är ovanligt många villainbrott, men Lasse Johansson påpekar att inbrottstjuvarna passar på under storhelger när många är bortresta.

– Det är svårt att säga om det finns något samband mellan inbrotten. Det är rätt spritt över länet, men när det är flera inbrott på samma område eller till och med i husen snett emot varandra så kan man ju misstänka det.

Är det en ny inbrottsvåg?

– Jag hoppas inte det, men man ska vara vaksam och inte vara rädd för att fråga om man ser någon på grannens garageinfart. Han eller hon blir nog inte ledsen för det.

– Det vi brukar gå ut med inför storhelger är att man ska be om hjälp från sina grannar.

Annons

Under söndagskvällen upptäcktes två bostadsinbrott i Hovslätt. Vid sjutiden och framåt ska villaägare på Hästskovägen och Hagens väg ha upptäckt att inbrottstjuvar försökt ta sig in. På Hästskovägen hade man brutit upp en altandörr. Det är än så länge oklart vad som har stulits.

Senare under natten till måndagen, vid halv tretiden, slog grannar på en adress i Bankeryd larm till polisen efter att man bevittnat tjuvar som försökt ta sig in i ett intilliggande hus.

– Det var inbrottslarmet som gick och de boende var utomlands. Det är en klassisk situation att inbrottstjuvar är framme när ingen är hemma. I nuläget vet vi inte om inbrottet var fullbordat, säger Klas Ottosson, vakthavande befäl hos polisen i Jönköping.

Vid samtliga adresser kommer polisen att genomföra en teknisk brottsplatsundersökning i hopp om att hitta spår.

På måndagskvällen anmäldes ännu fler inbrott till polisen. I Mullsjö kom en villaägare hem efter att ha varit bortrest sedan i onsdags. Då upptäckte denne att någon gjort inbrott genom att ta sig in via ett fönster. Det är okänt vad som har stulits.

Samma sak för en villaägare på Lundgatan i Habo och också hade varit bortrest. Även där är ännu okänt vad som stulits.

Även en villa på Spjutkastarvägen har drabbats av ett inbrott. De boende hade varit bortresta sedan i söndags och det är okänt om något stulits och i så fall vad.

Men den kanske mest uppmärksammade händelsen ägde rum i fredagskväll på Hisingstorp. Där kunde två män gripas och senare anhållas efter ett stort polispådrag.