"CLASH - metaforernas rikscup" är en metaforbrottningstävling inför publik, något som kan liknas vid spoken word fast rappare och med mycket mer runt omkring.

— Det började som en lek som grundarna av Dunkelbyrån brukade göra på fester. Leken gick ut på att de skulle överträffa varandra med metaforer och sedan kom de på att det vore roligt att göra något av det konceptet, säger Anna Nordlund.

Sedan har det därifrån utvecklats till något betydligt större där karaktärer byggs upp och nya tankar kanske väcks.

— Alla jobbar på sina karaktärer och går på workshops för att skapa ett alter ego. Det är inte så att vi spelar teater utan vi hittar karaktärer i oss själva. Dessa alter egos finns i de domäner och världar vi är i. Metaforernas rikscup är en fiktiv värld där vi befinner oss, säger Anna och fortsätter:

Annons

— Det bygger på en helhet. Vi har ett liveband som spelar och improviserar till dueller i metaforer. Det finns en ceremonimästare och en domare. Allt handlar sedan om att improvisera metaforer för att överträffa motståndaren.

Man kan ha olika uppdrag i duellerna, de bestämmer ceremonimästaren. Men en av de viktigaste delarna av det hela är publiken. Deras buande och hejarop avgör matcherna i och med att domaren ger poäng utifrån sin bedömning av reaktionerna.

— Det skapas väldigt roliga metaforer, det är ju ett sätt att måla och beskriva något och det kan bilda rätt absurda bilder. Det är mycket humor i det också, de som jobbar med metaforbrottning har ofta nära till humorn i det sättet de tänker.

I matchen i Jönköping ställs det tysksvenska laget Die Zebraz mot småländska byalaget Raggarmobben. Bägge lagen existerar bara i den fiktiva världen egentligen och byalaget är inte småländskt alls. Tanken var väl att ha med någon lokal deltagare, men de som har varit med på workshops tidigare kunde inte närvara.

— Men vi har haft bra respons från publiken i Jönköping när vi har varit här tidigare och vi vet att intresset finns, säger Anna som menar att arrangemanget lockar en bred publikgrupp.

CLASH görs med finansiering från Allmänna Arsvfonden i samarbete med ABF och är slutet av det treåriga projektet Unga Metaforbrottare. Dunkelbyrån är en ideell kulturförening med syfte att främja gränsöverskridande kulturyttringar. Imorgon (16 oktober) är de på Jensen Gymnasium för att ha ett Metaforlabb. Det innebär att de tillsammans med eleverna försöker öka skaparlusten och kreativiteten genom skrivövningar.

Den stora metaforbrottarmatchen är på lördag (17 oktober) på Kulturhuset.