Läs mer: Mordfallen som skakat Jönköping

På onsdagen kom åtalet om Tovridamordet och de båda männen i 50- respektive 60-årsåldern som misstänks i målet åtalas för mord på en Jönköpingsbo i 50-årsåldern. Den yngre av männen åtalas även för grovt vapenbrott.

Åklagarna Adam Rullman och Jessica Andersson skriver i åtalet att de båda åtalade männen har utfört mordet tillsammans och i samförstånd. Mordet inträffade den 2 november eller viss tid därefter i bostaden i Tovrida där en man senare hittades död.

Fem skott i huvudet

Någon av de åtalade eller båda två har enligt åklagarna avlossat sammanlagt fem skott med en revolver som träffade Jönköpingsbon i huvudet, vilket orsakade hans död. Revolvern tillhör mannen som är i 50-årsåldern. Båda männen hanterade och laddade revolvern före mordet och gömde sedan vapnet, står det i åtalet. Enligt åklagarna känner männen varandra och har stöttat varandra i gärningen. En revolver med tomhylsor samt fem kulor med mera har tagits i beslag.

Samma hus som den avlidne mannen

Ett vittne har i polisförhör sagt att mannen i 60-årsåldern befunnit sig i samma hus som den avlidne mannen och att denne visste om att en kropp fanns i huset. Ett annat vittne sa i polisförhör att båda de åtalade männen befunnit sig på den aktuella adressen i Tovrida.

Annons

Blod på sin tröja från den mördade mannen

En kriminaltekniker uppger att mannen som blev mördad sköts i samma soffa i huset i Tovrida där han senare hittades död. Han sköts på nära håll och låg ner när han sköts, enligt kriminalteknikern. Skotten har inte föregåtts av någon tumult, men mannen i 50-årsåldern hade efteråt skador som kan ha uppkommit i samband med brottet, står det i åtalet. Dessutom har blod från den mördade mannen hittats på en tröja som tillhör mannen i 50-årsåldern och som hittades i hans bostad, enligt åklagarna.

”Skjutit någon i huvudet”

En kriminalinspektör och två poliser säger att mannen i 60-årsåldern i polisförhör och när de haft kontakt med honom i arresten spontant sagt att mannen i 50-årsåldern skjutit någon i huvudet, står det i åtalet. Han ska även lämnat information om händelsen som polisen inte visste om.

Enligt åklagarna har de båda männens mobiltelefoner kopplat upp mot master som täcker brottsplatsen. Även hanterandet av deras bankkort visar att de har befunnit sig i närområdet dagarna efter brottet, menar åklagarna.

Jönköpingsbon och den åtalade mannen i 50-årsåldern träffades på morgonen den 2 november i Jönköping och åkte bil tillsammans till Tovrida via Huskvarna, står det i åtalet. De ska ha kommit fram till den aktuella bostaden senast klockan 14.00 samma dag.

Grovt vapenbrott

Mannen i 50-årsåldern åtalas även för grovt vapenbrott. Detta genom att han till och med den 14 november haft en revolver och fyra askar med tillhörande ammunition i sin bostad, enligt åklagarna. De anser att vapenbrottet är grovt eftersom revolvern är av ett särskilt farligt slag.

LÄS MER: Då väcks åtal om Tovridamordet

LÄS MER: Tovridamordet: Polisens utredning är klar

LÄS MER: Åtal närmar sig om mordet i Tovrida

LÄS MER: De båda mordmisstänkta männen nekar till brott

LÄS MER: Uppgifter: Mannen som hittades död i Tovrida blev skjuten

LÄS MER: En andra man har häktats misstänkt för mord i Tovrida