På Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige återfinns 31 namn varav de flesta är kända sedan tidigare. Men helt nya är nummer elva Lenny Ödegård och nummer 12 Sofia Johansson.

– Det mycket att sätta sig in i till exempel vad som gjort och inte gjorts. Och jag vet ju vad vi tycker, men det är ju ganska bra att veta vad de som tycker annorlunda också tycker, säger Lenny Ödegård.

Han är inflyttad i kommunen för cirka elva år sedan och ser fram emot att hjälpa till att utveckla kommunen och värna den barnomsorgen han redan nu tycker är bra.

– Det är hedersmat att bli nominerad och det är roligt att få vara med. Det är nytt och lite stort och skrämmande, men samtidigt spännande att ge sig in i det här och förhoppningsvis göra kommunen ännu bättre, säger han.

På listan har man också försökt han en mixad könsfördelning i möjligaste mån. Till och med nummer 17 är det varannan kvinna.

Bland partiets hjärtefrågor inför nästa mandatperiod finns bland annat skolan. De vill satsa på en jämlik skola där alla ges samma förutsättningar att lära och utvecklas som individ.

– Vi vill minska grupperna redan i förskolan och även tidigt sätta in resurser i form att till exempel socialpedagoger om man ser sådana behov, säger partiets ordförande Kent Bjärkhed.

Man vill också stärka elevhälsan så att man tidigt kan ta tag i den problematiken kring psykisk ohälsa som generellt kryper nedåt i åldrarna.

Annons

En annan viktig fråga för partiet är boende och sysselsättning för både äldre och yngre i kommunen.

– Man ska inte behöva flytta från Habo bara för att man inte hittar en bostad, säger partiets förstanamn, kommunalrådet Gunnar Pettersson.

Man vill satsa på en variation av bostadstyper och man hoppas att redan under nästa mandatperiod kunna bygga ett centralt beläget seniorboende. Man hoppas också kunna skapa ett allaktivitetshus där kulturskolan och olika föreningar kan ha sina lokaler.

– Både gamla och unga måste ha en vettig fritidssysselsättning, säger Ewa Wettebring.

Den här perioden har man styrt tillsammans med KD, C och MP men även om de tycker att samarbetet har gått bra går partierna till val var för sig.

Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige: 1) Gunnar Pettersson 2) Ewa Wettebring 3) Nicklas Gustavsson 4) Jeanette Nyberg 5) Thomas Gustavsson 6) Eva Damberg 7) Kent Bjärkhed 7´8) Eva-Lis Svensson 9) Mats Lindén 10) Carina Fritzon 11) Lenny Ödegården 12) Sofia Johansson 13) Imre Skrenya 14) Berit Thorstensson 15) vincent Bohm 16) Amelia Johansson 17) Jarl Karlsson 18) Robert Larsson 19) Magnus Carlestav 20) Marcus Eskdahl 21) Nils-Inge Carlsson 22) Lars-Åke Johansson 23)Viveca Rydberg 24) tobias Malmberg 25) My Redbeck 26) Mikael Snarberg 27) Christine Rommedahl 28) Fredrik Anner 29) Karin Norman 30) Carina Gröndahl 31) Mary Eklund