Att reparera telefonen själv är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Jag har gjort det förut, och på nätet finns det många bra guider som beskriver hur man utför reparationen steg för steg.

Om skribenten

Fredrik Stork är reporter på Hallpressen. Han älskar saker som kan förenkla våra liv, som oli..

Om skribenten

Fredrik Stork är reporter på Hallpressen. Han älskar saker som kan förenkla våra liv, som olika molntjänster, men lever hellre sitt liv långt fjärran från molntäcket på en solig strand än uppe i skyarna.

Men som brukligt är det bra att höja ett varningens finger. För det är inte alltid som processen slutar som man tror. I mitt fall råkade jag runddra två skruvar och fick köpa en ny uppsättning för 45 kronor. Men det kan naturligtvis sluta mycket värre än så.

Annons

Målet nu är att telefonen ska hålla ett år till. Men lika förbaskat satt jag ändå klistrad framför Apples livekonferens när nya Iphone 7 skulle presenteras. Min förhoppning var att jag skulle få en anledning att köpa en ny. Men så blev det inte!

Visserligen fascineras jag av tanken att den nya telefonen är vattentålig. Jag älskar att vistas i och kring vatten, och även om man kanske inte kan bada med den ger vattentåligheten ändå ett bra grundskydd. Och den slopade ljudporten hade jag räknat med. För mig är det en fullständigt naturlig utveckling för att vi ska få smalare och bättre telefoner. Men för att jag ska köpa nytt krävs helt andra saker. Så här kommer en kravlista.

För det första vill jag att Apples mobila betallösning ska komma till Sverige. Jag drivs fullständigt av tanken att fler och fler tjänster ska flytta in i mobiltelefonen, och då är det ett naturligt steg att slopa plånboken och flytta in Visa-kortet i mobilen. Naturligtvis ska det fungera att betala med telefonen även om den är urladdad.

För det andra, och det tror jag inte att jag har läst någonstans, vill jag att kretsen som styr mobila betalningar även ska öppnas upp för andra företag. Det skulle i så fall öka floran av nya mobiltjänster. Eftersom jag ofta glömmer mina kollektivtrafikkort hemma vill jag helt enkelt att företag som Västtrafik, JLT och Storstockholms Lokaltrafik ska flytta in sina resekort i mobilen, och självklart ska det räcka att bara dutta mobiltelefonen mot en SL-spärr för att portarna ska öppnas.

Om Apple fixar det skulle jag beställa en sådan mobiltelefon direkt. Annars kanske jag beställer ett nytt reparationskit i stället.