Golvläggaren Sammie Olovsson, ursprunglingen från Vadstena, berättar på telefon från sjukhussängen i Hurghada:

Fakta: Andra terrordåd i Egypten

1 mars 2015: Två personer dödas när en bomb briserar i turistorten Aswan.

..

Fakta: Andra terrordåd i Egypten

1 mars 2015: Två personer dödas när en bomb briserar i turistorten Aswan.

13 september 2015: Tolv personer, varav åtta mexikanska turister, skjuts ihjäl i ett ökenområde. Deras fordon blev av misstag måltavlor under en polis- och militärinsats mot terrorister nära oasen al-Bahriya.

31 oktober 2015: 224 personer dör när ett ryskt flygplan kraschar i Sinai-öknen. Ryska utredare slår fast att det rör sig om ett terrordåd, medan deras egyptiska kolleger inte hittar något som indikerar att kraschen orsakats av något brott.

7 januari 2016: Två män skjuter mot turister utanför ett hotell i huvudstaden Kairo. Ingen dödas.

– Han kom in med armen runt mig för att hugga mig i bröstet. Jag slog undan armen och fick ett hugg som inte skadade någon artär.

27-åringen från Göteborg satt med sin pappa på en restaurang vid hotellet Bella Vista i Hurghada då han överfölls bakifrån.

Han fick motta ytterligare ett hugg i axeln och två i nacken.

– Jag hade en jävla tur att han inte kunde knivhantering. Hade han skurit mig lite mer framåt i nacken hade han skurit av artären.

Vill hem nu

Sammie Olovsson uppskattar att attacken tog några sekunder. När gärningsmannen, tillsammans med sin kumpan, tog sig längre in i lokalen flydde han och pappan ut på gatan.

– Det var mycket folk och säkerhetsvakter där. Jag hörde ett skott inifrån restaurangen när de sköt en gärningsman.

En privatperson körde honom till sjukhus. Han har fått flera besök från egyptiska myndigheter.

Semestern skulle avrundas på tisdag, men Sammie Olovsson hoppas kunna åka hem tidigare för att kunna få sina skador undersökta av svenska läkare.

Tonar ner dådet

Med vackra sandstränder, arkeologiska underverk och behagliga temperaturer lockade Egypten länge till sig mängder av utländska besökare.

Men situationen för turismindustrin har varit minst sagt kämpig sedan folkresningen 2011. Politisk oro och våldsamma attacker i landet har fått många turister att välja andra resmål.

Motivet bakom fredagskvällens attack är oklart. Budskapet från landets turismminister Hisham Zazou är att angriparna var för "amatörmässiga" för att vara del av en terrorgrupp.

– De använde bara knivar. Om någon verkligen skulle vilja skapa en fruktansvärd situation så skulle han inte använda kniv, säger han till AFP.

Fri ombokning

Egyptens inrikesdepartement uppger att en angripare dödades av säkerhetsstyrkor och en annan greps.

Tre utländska turister skadades, Sammie Olovsson och två 72-åriga österrikare.

Researrangören Apollo hade 90 gäster på hotellet Bella Vista, svenskar, danskar och norrmän, som flyttades till andra hotell. De gäster som vill avbryta sin semester i förtid kommer att få hjälp. Apollo erbjuder fri ombokning för dem som bokat resa till Egypten.

UD har inte ändrat sina rekommendationer för resor i regionen.

(TT)