Vi pratar om den många gånger otacksamma uppgiften att styra och ställa; om kåren som blir utskälld i varje match, som av klackarna får höra ”domarjävel” gång efter annan, som tvingas försvara sig mot rasande supportrar, nyfiken press och oförstående tränare.

Det är där som herr Modig kommer in i bilden.

Fakta: Ulf Modig

Ålder: 72 år. Född 21 juli 1944.

Bor: Vätterslund, Jönköping.

Familj: Sambo Eva, fyra barn, ni..

Fakta: Ulf Modig

Ålder: 72 år. Född 21 juli 1944.

Bor: Vätterslund, Jönköping.

Familj: Sambo Eva, fyra barn, nio barnbarn.

Syssla: Sedan fem år tillbaka HV71:s domarvärd i Kinnarps Arena.

Intressen: HV71, fritidsfiske, resor, golf, barnbarn.

Aktuell: Utsedd till SHL:s bäste domarvärd 2016.

Elitdomarföreningens motivering till Årets domarvärd 2016: ”Ulf Modig har på ett fantastiskt sätt varit behjälplig för domarna i sitt arbete före, under och efter match. Han har en lysande förmåga att känna av stämningen i domarrummet och på så sätt alltid underlätta för domarna i sitt jobb. Tack vare sin integritet, positiva attityd och sin servicekänsla löser Modig alla sorters problem som kan uppstå i samband med match.”

— Min främsta uppgift är att mjuka upp domarna inför match, se till att de lämnar all stress utanför arenan, få dem att känna sig välkomna, i balans, i stämning så att de bara kan koncentrera sig på sin uppgift, förklarar smålänningen i intervjustolen.

Att han har 72 år på nacken är svårt och tro. Ulf Modig är pigg och alert som en man i sina bästa år.

— Jag älskar att träffa nya människor, och är fortfarande väldigt nyfiken av mig, det är nog lite av hemligheten bakom mitt goda humör, säger Modig.

Det var alltså den sociala sidan som gjorde att han fick erbjudande att bli volontär i HV-lägret. Förre styrelsemedlemmen i HV71, Anders Magnusson, rekommenderade honom.

Annons

— Jag har absolut inga hockeykunskaper på meritlistan, eller någon som helst domarrutin, skrattar Ulf, men jag har varit HV-supporter i alla år… sedan spelade jag bandy hemma i Virserum i ungdomen.

Till yrket var han i många år informationschef på Vägverket, ett ämbete som handlar om att skapa kontakter, agera mellanhand, och ibland även innefattar att se till att skapa god stämning i största allmänhet. Något han alltså har nytta av som domarvärd.

Hur ser din fixarlista ut en matchkväll?

— En domare har problem med ryggen och då ordnar jag massage åt honom av HV:s sjukgymnast Andreas Frostemark, Peter Damberg kan hjälpa till med skridskoslipning, ”jag får en proviantvagn av Tjuren” (Janne Lindberg), en domare önskar lite hockeygodis… ett annat ord för voltaren.

Under match har Modig sin sittplats precis bakom hemmalagets bås. Men en minut före periodens slut ska han vara på plats vid domarrummet.

— Det händer att tränarna vill visa en bildsekvens eller få domarnas åsikt om en incident och det har de rätt till en kvart efter slutsignal. Har det gått hett till någon gång? Faktiskt inte. En gång kastade Södertäljes coach Peter Popovic in en vattenflaska efter en förlust, men så kom han skamset och frågade mig om han kunde få komma in och be domarna om ursäkt.

— Däremot har nyheten med situationsrummet i Stockholm skapat irritation, från och med i fjol styrs ju varje match av en överledning via länk. Som matchen mot Djurgården härom veckan, när man dömde bort två till synes regelrätta mål för spelare i målgården. Då var det inte så muntert i domarrummet efteråt.

Kan inte du och domarna påverkas av publikens hatramsor?

— Nej, det tillhör spelet… och det går över.

För 13 år sedan flyttade Modig från Aneby till ”händelsernas centrum”: Jönköping.

— Länge följde jag mitt favoritlag HV på distans. Nu får jag mitt intresse tillgodosett… med råge. Det blir ju rätt många matcher på en säsong, men min sambo är förstående, hon ser hur högt jag värdesätter det här, hur glad jag är när jag kommer hem.