Handbolls-VM för damer avgörs i Tyskland 1–17 december. På torsdagen presenterade förbundskaptenen Henrik Signell den svenska truppen och två av spelarna har fått sin fostran inom Jönköpingshandbollen.

Fakta: Sveriges trupp

Målvakter:

Filippa Idéhn, Brest Bretagne, 79 A-landskamper/2 mål

Johanna ..

Fakta: Sveriges trupp

Målvakter:

Filippa Idéhn, Brest Bretagne, 79 A-landskamper/2 mål

Johanna Bundsen, Köpenhamn Håndbold, 58/0

Vänstersex:

Loui Sand, Brest Bretagne, 80/185

Olivia Mellegård, IK Sävehof, 17/32

Mittsex:

Ulrika Toft Hansen, Team Esbjerg, 77/122

Anna Lagerquist, Nykøbing Falster HK, 15/17

Högersex:

Emma Fernis, IK Sävehof, 17/31

Daniela Gustin, Randers HK, 8/18

Vänsternio:

Jamina Roberts, Erdi VSE, 123/227

Jenny Alm, Köpenhamn Håndbold, 97/245

Johanna Westberg, Nykøbing Falster HK, 47/70

Mittnio:

Bella Gulldén, CSM Bukarest, 177/686

Carin Strömberg, Randers HK, 41/35

Högernio:

Sabina Jacobsen, CSM Bukarest, 106/132

Nathalie Hagman, CSM Bukarest, 110/297

Hanna Blomstrand, Köpenhamn Håndbold, 22/24

Det handlar om den 27-åriga Brest-målvakten Filippa Idéhn, som har IK Cyrus som moderklubb och som också har spelat i Hallby, och 30-åriga Esbjerg-mittsexan Ulrika Toft Hansen, som har IFK Bankeryd som moderklubb och som också har ett förflutet i Hallby.

Den sistnämnda bor numera i den tyska staden Flensburg och pendlar till Danmark för att träna och spela matcher. Nu ser hon fram emot att spela VM.

— Det känns jättebra. Jag bor ju i Tyskland så det blir som ett hemmamästerskap för mig, säger Ulrika Toft Hansen.

Vad tror du om era chanser i VM?

— Vi har många bra spelare som spelar i bra lag ute i Europa och vi är verkligen ett sådant lag som kan vinna mot alla när vi får allt att stämma. Men först och främst fokuserar vi på alla matcher i gruppen, sedan får vi se vad som händer efter det.

Annons

Toft Hansen, som tidigare hette Ågren, är nu uttagen i en mästerskapstrupp för första gången sedan 2014. I oktober 2015 föddes Ulrikas och Henrik Toft Hansens son Oliver.

Hur tror du att du står dig i ett mästerskap nu?

— Jag är inte orolig, jag möter de här spelarna i ligan och har mött dem i Champions League, säger Ulrika och fortsätter:

— Jag känner mig mycket mer rutinerad nu och är lugnare och mer harmonisk som människa. Efter att vi fick barn så betyder inte handbollen allt som den gjorde förut. Den är fortfarande väldigt viktig, absolut, men tiden blir ännu viktigare när man har barn. Jag njuter mer av att spela handboll nu och om jag inte hade gjort det hade jag ju lika gärna kunnat vara hemma med Oliver.

Det har blivit några år utomlands för Ulrika Toft Hansen nu, men hon har fortfarande god kontakt med sin hembygd.

— Så klart. Jag har mitt gamla "87-gäng" där som följer mig i vått och torrt och så familjen. Sedan har vi startat Toft Hansen Summer Camp i Bankeryd också.

Filippa Idéhn har hittills spelat 79 A-landskamper och Ulrika Toft Hansen har gjort 77 matcher och 122 mål i A-landslagströjan.

Sverige spelar sina gruppspelsmatcher i Bietigheim-Bissingen, som ligger ett par mil norr om Stuttgart. I samma grupp spelar Norge, Tjeckien, Ungern, Argentina och Polen.