Men så finns det andra som tycker att det gick fort för henne att bli kommunalråd, berättar hon.

— Jag har ju inte jättelång erfarenhet av politik. Jag är inte heller född eller uppvuxen i kommunen. Men det ser jag som en fördel. Jag kanske ser på saker och ting med andra ögon, resonerar Linda Danielsson.

Ständig diskussion

Enligt undersökningen från Statistiska Centralbyrån hör Mullsjö till de kommuner som har lägst andel kvinnor bland de förtroendevalda.

— Men inom Socialdemokraterna jobbar vi aktivt för varannan damernas.

— Politikerna har blivit allt äldre. Det ser jag i Mullsjö också. Det finns något parti i Mullsjö som riskerar att försvinna med företrädarna, som är i sjuttioårsåldern. Vi har diskuterat frågan i flera år, hur vi ska få yngre att engagera sig inom politiken. För engagemang för olika frågor finns ju.

Annons

— Men samtidigt har nog många svårt för att få tiden att räcka till allt. Både kvinnor och män jobbar heltid. Har de barn är de kanske engagerade i barnens föreningar. Jag tror att många tänker att politiken, den får politikerna sköta.

Gick med 2010

Linda Danielsson blev politiskt aktiv 2010, då hon gick med i Socialdemokraterna. Efter valet blev hon ledamot i barn- och utbildningsnämnden och kommunfullmäktige.

Två år senare blev hon ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i tekniska utskottet.

Och efter det senaste valet är hon alltså kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.

Jobb i hemtjänsten

Hon är uppvuxen i Alingsås kommun och flyttade till Mullsjö kommun 2004.

Året därpå blev hon timvikarie inom hemtjänsten. Sedan 2007 har hon en fast anställning som undersköterska. En tjänst som hon sedan hon blev kommunalråd är tjänstledig ifrån.

— När jag jobbade inom hemtjänsten diskuterade vi ibland varför politikerna inte pratade med oss på golvet. Det var inte alltid vi förstod hur de hade tänkt i olika beslut. Men istället för att gnälla var det bättre att engagera sig, tyckte jag.