Eleven Ali Karimi läser till fordonstekniker i årskurs 2 på Bäckadalsgymnasiet och har själv erfarenhet av krångliga ritningar. När han skulle montera en möbel hemma tvingades han leta på internet efter instruktioner, ritningen som följde med var inte ändamålsenlig.

— Ibland är det lätt, ibland är det riktigt svårt. Det är därför det känns lättare att använda bilder, säger han.

Han och de andra medlemmarna i gruppen The Visible, teknikstudenterna Valter Rydberg och Vilma Hugoson, hade tagit fram ett förslag som gick ut på att samla lättförståeliga bilder och instruktionsfilmer för varje arbetsmoment i en mobilapplikation. Med den som stöd skulle de anställda på Husqvarna kunna veta exakt hur de ska konstruera produkterna.

Annons

Idénästet genomfördes i onsdags för fjärde året, i TTC:s lokaler vid Hedenstorp. Det är ett samarbete mellan Bäckadalsgymnasiet, Teknikcollege och Ung företagsamhet (UF).

Olika företag står som värdar varje år, i år var det dags för Husqvarna group. Det innebar att Husqvarna presenterade ett problem som eleverna skulle lösa och ställde upp med en jury och prissumma.

— Vi fick frågan från UF om vi ville vara med och arrangera den här dagen. Vi tycker det är viktigt, vi har ett stort kompetensbehov framöver, säger Anders Lilja fabrikschef på Husqvarna.

Han nämner att företaget för närvarande behöver rekrytera. Att delta i Idénästet är ett sätt att visa upp företaget för framtidens tekniker. Dessutom håller företaget på att ta fram nya system för att hantera instruktioner och behöver få idéer från ungdomar.

Helst ska instruktionerna vara språkoberoende eftersom Husqvarna har tillverkning över hela världen. Företaget vill även göra det lättare för de som flyttat till Sverige från andra länder att komma i arbete snabbt.

— Vi som jobbar inom industrin kanske måste tänka om och anpassa oss efter den arbetskraft som finns och erbjuda arbeten där man inte behöver vara jättebra på svenska.