Projekt Huskvarnabo startade i november förra året. Syftet är att förbättra Huskvarna som stad, skapa gemenskap och en starkare känsla av sammanhållning.

I Huskvarna verkar flera olika områdesgrupper, där bland andra socialtjänsten, familjecentralen och kommunen diskuterar frågor kring vad som behöver göras i de olika områdenas samhällen.

I november togs projektet Huskvarnabo fram. Där jobbar Bahman Pourjanaki som projektledare och han är den som vägleder ungdomarna tillrätta.

— Vi vill låta ungdomar komma med idéer för att sedan låta dem själva verkställa dem för att förbättra samhället och gemenskapen i Huskvarna, säger Buhman.

Genom projektet får 50 ungdomar praktik under sommaren. Jobben innebär dels att komma med idéer för att utveckla och förbättra stan, dels att sköta all planering bakom aktiviteterna och att verkställa dem.

Annons

— Vi vill att ungdomarna ska visa att de bryr sig om sitt samhälle. Vi hoppas att de olika aktiviteterna och verksamheterna skapar större gemenskap mellan olika kulturer, säger Bahman.

Ungdomarna har till exempel bakat fikabröd till olika arbetsplatser som äldreboenden. De har även städat Smedbyn och Smedbyparken för att skapa en trivsammare miljö för Huskvarnaborna.

Ett av jobben de utfört och som har blivit mycket uppskattat är bärhjälp vid Ica för pensionärer. Monica Midholt var högst imponerad av initiativet.

— Jag skulle handla och på vägen ut frågade flickorna om jag ville ha hjälp med att bära kassarna. Det behövde jag inte men jag tyckte att det var fantastiskt fint. Nästan alla pensionärer gick förbi och log.

Maja Sandberg är praktikant och hjälpte till med bärhjälpen.

— Jag tycker att det är jättekul att jobba så man har något att göra. Det var inte jättemånga pensionärer som ville ha hjälp men många sa att det var jättebra och uppskattat.

En av verksamheterna som bedrivs är ungdomsgården Ankaret där det under fredagen arrangerades grillfest. Musik spelades och ungdomarna grillade och hängde tillsammans i solen.

— Det är kul att vara här. Ledarna är schysta och man träffar väldigt mycket kompisar, säger Jamal Ibrahim, 17 år.