Jönköpings-Postens reporter Stig ”Lövet” Löfberg var på plats på systembolaget – som vid den tiden låg på Bredgränd på öster – och beskriver i tidningen ”ett tryck i lokalen fullt jämförbart med oljudet på ett diskotek”.

Polis tillkallas. Först kommer en patrull och snart ytterligare en. Ungdomarna störde ju inte bara ordningen, de saknade dessutom tillstånd både för sång, musik och i synnerhet för att demonstrera.

Butiksföreståndaren Fredrik Olsson hade först försökt mota ut ungdomarna ur lokalen, men blev som sagt tvingad att tillkalla ordningsmakten. Nu släpades ungdomarna ut ur lokalen för vidare färd mot polisstationen.

Annons

På vägen ut hade de rasande ungdomarna vrålat, skriver ”Lövet”, ”samhällets langare” efter personalen samtidigt som de framförde åsikten att hellre än att avhysa demonstranterna så borde butiksföreståndaren arresteras. Det borde för övrigt alla som sysslade med sprithantering.

Målle i helikopterhäng

– Vi kommer tillbaka! skrek ungdomarna alltmedan se leddes eller släpades ut på gatan. I vimlet där syntes för övrigt Maranatapastorn Arne Imsen som försökte få kontakt med några av ungdomarna, men som denna dag dock höll sig i bakgrunden.

Arne Imsen, Donald Bergagård och Målle Lindberg var de tre förgrundsfigurer vi främst förknippar med Maranatarörelsen. Många är vi som minns särskilt Målles spektakulära väckelsemöten, till exempel när han landade på ett tältmöte hängandes i en helikopter.

Även på Pridemässa

Men hur gick det för de demonstrerande ungdomarna i Jönköping där det detta år hölls riksmöte. Jo, ett par av ungdomarna anhölls, skriver ”Lövet”. ”Nu väntar eventuellt åtal för förargelseväckande beteende eller för olovlig demonstration.” Det skrämde dock inte mer än att demonstrationer senare skulle drabba även Systembolagets butik på Trädgårdsgatan.

Och hur gick det med Maranatarörelsen? 1968 fanns 15 maranataförsamlingar i Sverige. Två år efter demonstrationen i Jönköping, 1981, fanns bara två kvar i den inre kretsen kring Imsen.

Senast vi hörde talas om en demonstration var 2005 utanför Storkyrkan I Stockholm när Pride hade kärleksmässa där.