LÄS MER: Sveket mot ungdomarna – del 1: Larm om unga på glid

LÄS MER: Sveket mot ungdomarna – del 3: De vill se fritidsgård på Rosenlund

Fakta

I dagsläget är det fler ungdomar från Jönköping (Rosenlund) på PAUS än ungdomar från Tenhu..

Fakta

I dagsläget är det fler ungdomar från Jönköping (Rosenlund) på PAUS än ungdomar från Tenhult.

Av totalt 260 inskrivna ungdomar under 2016 var 122 Tenhultbor och 138 Jönköpingsbor.

Året innan var samma siffror 129 från Tenhult mot 104 från Jönköping.

Källa: Skrivelse från lokala samverkansgruppen på Rosenlund

Ett år har gått sedan den öppna verksamheten Gruvan på Ungdomens hus tvingades att stänga. Det hade varit stökigt och många hade känt sig otrygga.

I Rosenlund finns ingen annan fritidsgård och nu åker många ungdomar ut till Tenhult och fritidsgården PAUS istället. Det är Allianskyrkan och Pingstkyrkans öppna verksamhet för ungdomar.

Varje tisdag och fredag kommer ungdomar från årskurs sju och uppåt hit för att umgås, spela spel och äta godis. Ikväll dricker de läsk, hänger i någon av soffgrupperna och äter grillade mackor.

Gabriella Martinsson, som går på Flahultsskolan, och Alicia Nordstedt på Ribbaskolan tycker inte att det finns särskilt mycket för dem att göra på fritiden, efter skolan.

— Vi saknar att ha ett ställe att hänga på, säger Alicia Nordstedt.

— Ett ställe som har öppet varje dag, lite mer på kvällarna, säger Gabriella Martinsson.

De skulle vilja ha en fritidsgård att träffas på.

— Då skulle vi slippa åka in till stan och hänga där, säger Gabriella Martinsson.

Ohållbart

Ut till Tenhult och frikyrkornas öppna verksamhet åker de då och då, eftersom de har kompisar som kommer hit.

Och de är inte ensamma.

Annons

Verksamheten har blivit så populär att det har blivit ohållbart för församlingarna som inte har ledare nog att ha koll på alla ungdomar, berättar ungdomspastorn William Gren.

— Man känner sig inte lika trygg som innan. Det kan bero på att det kommer så mycket nytt folk. Gemenskapen som har varit så bra har rubbats lite.

"Har inte koll"

På tisdagar kommer runt 50 ungdomar och på fredagar 60 stycken - och de ansvariga har svårt att skapa den trygga plats de vill.

— Vi har inte riktigt koll på vad som händer. Ungdomar springer ut och in och vi har ingen aning vad som händer där utanför. Vi skulle behöva fler vuxna, säger William Gren.

Han säger att alla självklart är välkomna hit, men att de har startat verksamheten för Tenhultsungdomar och han är orolig för att de inte vill komma hit när det är så mycket folk i rörelse.

Många ungdomar från Tenhult går på Rosenlundsskolan och därför har det blivit naturligt att ungdomarna från Rosenlund följer med sina vänner och åker ut till Tenhult på kvällarna. På Rosenlund finns det ingen fritidsgård - något som länge har efterfrågats av Rosenlundsungdomarna. Förra året stängde dessutom den öppna verksamheten på Ungdomens hus eftersom det blev för stökigt.

Sedan dess har William Gren märkt att fler ungdomar åker ut till Tenhult.

"Lugnare i Tenhult"

13-årige Aboud Chamoun går på Rosenlundsskolan och åker ut till Tenhult varje tisdag och fredag. Här träffar han många nära vänner.

— Jag vill inte hänga inne i Jönköping. Här är det chill, här är det soft, säger han.

Han säger att det är lugnt här i Tenhult, de sitter mest och pratar.

Är det för oroligt inne i Jönköping?

— Ja, litegrann.

"Billigt för kommunen"

Ungdomspastorn William Gren tycker att kommunen behöver ordna fler mötesplatser för ungdomarna, både i Tenhult och inne i Jönköping.

— Kommunen kan göra mer för ungdomarna. De kommer väldigt billigt undan. Vi gör jobbet åt dem. Det är akut kris på Rosenlundsområdet, de måste hitta på något där, säger han.

Samtidigt har han förståelse för att kommunen måste prioritera.

Pingstkyrkan i Tenhult har haft stora problem med skadegörelse. Med stöd av kommunen har man sedan lyckats få ned skadegörelsen markant, enligt William Gren.

— Jag vill inte att det ska blossa upp igen, säger han.