Genom kommunsatsningen UngDrive har ungdomar i Jönköping fått möjlighet att prova på livet som egenföretagare med allt vad arbete under eget ansvar innebär. Kickoffen startade i början av juni och under en veckas tid fick ungdomarna utveckla sina idéer med coacher som hjälpt dem på rätt spår för att kunna komma igång.

Stefan Falkboman är projektledare och en av coacherna som har hjälpt företagarna.

— Vissa hade redan idéer när vi drog igång. Andra hade en vilja och vi har hjälpt dem med att gå från idé till handling. Kommunen har länge haft feriepraktik för ungdomar och UngDrive är ett alternativ till det. Här satsar vi på företagare, säger han.

Under måndagskvällen summerades sommaren. Diplom och priser delades ut och det bjöds på tårta och mingel.

Gustav Selvander, Jonna Rommedahl och Frida Cederqvist har startat företaget TungDesign där de tillverkar egendesignade möbler och inredning i betong. Fridas pappa jobbar med betong och det var där idén utvecklades.

Annons

— Det har gått jättebra. Vi har sålt ungefär 20 ex hittills och vi kommer att fortsätta driva företaget som UF i skolan. Det var tanken från början, att ha ett UF företag som gymnasiearbete så det här blev starten, säger Gustav.

Företaget tilldelades priset ”Bästa arbetsmoral”, vilket de gladdes åt.

— Det är jätteroligt. Det bästa med det här är att se hur idé blir till en faktisk produkt, det är roligt att designa och det är kul att se att vi har fått våra produkter sålda, säger Frida Cederqvist.

Hemligt pris

En annan ung entreprenad var Adrian Engström. Han har tillsammans med kompisarna Emil Lernberg och Albin Lindqvist startat och drivit företaget Gnome's müsli, som också fick ta emot pris. Ett hemligt sådant.

— Det var väldigt oväntat, vi visste inte ens att det fanns, säger Adrian och skrattar.

”Störst säljfokus” var priset de fick, vilket avslöjar att försäljningen av Adrian och kompisarnas müsli har gått bra.

— Vi hade ett mål på 100 påsar och vi har sålt mer än det. Vi ska ha en testperiod nu fram till jul för att se hur vi kan kombinera företaget vid sidan av skolan, säger han.

”Största våghalsen” blev Maya Mantén Henebro som belönades för hennes tygpåseföretag där hon kämpar för allas lika värde, främst djurens, det brinner hon allra mest för.

UF