LÄS MER: JP listar: De har flest P-böter i Jönköping – värsta parkeringssyndarna kartläggs

Nu har Jönköpings tingsrätt fått sitt första fall av rattsurf sedan den nya lagen infördes. Den åtalade är en kvinna i 50-års åldern som höll sin mobiltelefon i handen samtidigt som hon körde bil på E4 i Jönköping. Hon stoppades vid M2 Center (gamla Eurostop) den 19 februari.

Det var den första februari som lagen skärptes, det är inte längre tillåtet att hålla en mobiltelefon i handen samtidigt som du kör bilen. Under februari har 52 misstankar om brott enligt den nya lagen kommit in till åklagarkammaren i Karlskrona, som har hand om enklare typer av trafikmål för hela södra och delar av mellersta Sverige.

Relaterat: JP listar: De har flest P-böter i Jönköping – värsta parkeringssyndarna kartläggs

Straffet oklart

Eftersom lagen är så pass ny finns det ännu inget prejudicerande, alltså vägledande domar i högre rättsinstanser, för hur stora bötesbeloppen ska bli. Tingsrätterna får därför avgöra bötesbeloppen på egen hand.

– De får döma vilken påföljd det blir sedan får man försöka pröva det i högre rätt för att komma fram till ett belopp, berättar Helene Andersson, trafiksamordnare på åklagarkammaren i Karlskrona.

Annons

– Än så länge är det få som förnekat brott så det kan ta ett tag innan vi får det prövat i högre instans, säger hon.

En man som dömdes för det nya brottet i Umeå dömdes till böter på 1 500 kronor av tingsrätten där, rapporterade Västerbotten-Kuriren i början av mars.