På måndag intas Jönköping av hundra ungdomar från nitton olika länder. De kommer direkt från Mexiko där de framträtt och varit med i samhällslivet på samma sätt som det ska bli i Jönköping.

Tre ungdomar som jobbar för organisationen har redan varit här i fem veckor för att förbereda allt. Och de gillar stan och Sverige.

Gillar fika

– Det är så fint här, med vattnet och det finns så många restauranger och kaféer. Vi gillar fika, säger Sophiko Tevdoradze som kommer från Belgien.

Årets turné som pågår i sex månader har hopp som tema, att sprida hopp och stimulera till att platserna de besöker fortsätter verka för hopp för en bättre och fredligare värld.

– Vi ska till skolor, till ett evenemang för barn, till äldreboende och vi ska hjälpa till hos Röda Korset, Hela Människan och Frälsningsarmén, berättar Ezrah Juramillo från USA.

Saknar boende

De berättar att de har fått mycket stöd att alla är så hjälpsamma och trevliga. Men ett problem är att det saknas boende för tjugo ungdomar. Åttio av dem har fått värdfamilj i Jönköping, Habo, Bankeryd och Huskvarna. Konceptet bygger på att deltagarna ska bo och få frukost och middag hos värdfamiljer dit de kommer.

Inger Frostfeldt, reste med Up with People 1978 och har fortsatt ha kontakt med sina värdfamiljer efteråt.
Foto: Inger Abram Ohlsson

Inger Frostfeldt är värdfamilj och rekommenderar nu fler att passa på att lära känna en ung människa från ett annat land.

– Banden blir starka även om det bara gäller några dagar och om det finns barn eller ungdomar i familjen ger det så mycket för alla.

Annons

Hon reste med Up with People 1978 och det har gett minnen och kontakter för livet. Hon har besökt värdfamiljer flera gånger privat och de har hälsat på i Sverige.

– Det handlar om en sovplats, frukost och middag. Hela dagarna är de ute och jobbar och de har busskort, säger Inger Frostfeldt.

Stor, glad konsert

Den stora avslutningen är konserten på Spira på lördagen med medryckande Up with People-låter och dans och sånger om rasism, mental hälsa, flyktingkris, feminism och lika rättigheter.

Sen åker gänget vidare till Stockholm och det blir en upplevelse för dem att se Sveriges huvudstad.

– Men det är så fint här, Spira är en fantastiskt fin byggnad, det blir härligt för oss att få se framträdandet där.

Fakta: Up with People i Jönköping

Up with People har funnits sedan 1965 och är en politiskt och religiöst obunden organisation..

Fakta: Up with People i Jönköping

Up with People har funnits sedan 1965 och är en politiskt och religiöst obunden organisation.

Ungdomar från hela världen kan resa med turnén och syftet är att skapa förståelse och gemenskap mellan olika kulturer.

Det går också att läsa in studiekurser under turnén. Ungdomarna är med i år är mellan 17 och 29 år.

Det kostar pengar att vara med och kostnaden i år är 17.000 dollar. I det ingår sex månaders resa med alla biljetter.

Besöket i Jönköping sponsras av Region Jönköpings län, Jönköpings kommun och Vätterhem.

Läs på www.upwithpeople.org/host-family-form/om du vill vara värdfamilj.