En 17-åring sköts ihjäl och en 16-åring blev skadad vid skottlossningen på Tallhöjden natten till tisdag i förra veckan. För en vecka sedan häktades en 17-åring och en 16-åring som på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök.

Fakta: Detta har hänt

01.18 under natten till tisdagen larmades polisen till Tall­höjden i Norrahammar. Där möttes d..

Fakta: Detta har hänt

01.18 under natten till tisdagen larmades polisen till Tall­höjden i Norrahammar. Där möttes de av två skottskadade unga män.

Den ena avled på platsen och den andra fördes till sjukhus.

Två unga män hade setts försvinna från platsen i en taxi och efter en massiv polisinsats kunde två tonåringar gripas på E4 i höjd med Örkelljunga. De misstänks för mord och mordförsök och häktades förra fredagen.

Om en vecka ska de två antingen åtalas eller omhäktas. Enligt Adam Rullman kvarstår den högre misstankegraden och han kommer att begära de två tonåringarna omhäktade.

– Vi är ännu inte i närheten av att kunna väcka åtal.

Många förhör

Rullman menar att förundersökningen ändå går framåt. En stor mängd förhör har hållits och många tekniska spår har säkrats och skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) för analys. Händelseförloppet har framträtt allt tydligare.

– Vi har en bra bild av vilka personer som har varit på platsen utifrån en kombination av omständigheter som kommit fram i utredningen. Det är dock inget som jag vill gå in på närmare i media, säger Adam Rullman.

Enligt uppgifter i Sydsvenskan kan skjutningen i Norrahammar vara en hämnd för en tidigare skjutning i Malmö. Det är dock för tidigt att spekulera om motiv i dagsläget, menar Rullman.

– Vi har ännu inte kommit någon vart med det utan håller på att vidga cirkeln. Vi måste backa bandet för att se om vi kan hitta något motiv. Det är ett omfattande utredningsarbete.

Inte hört skottskadad

Den skottskadade 16-åringen är ännu inte hörd. Han uppgavs först vara allvarligt skadad. Någon dag senare var uppgifterna från Universitetssjukhuset i Linköping att han var lindrigt skadad och på väg hem. Nu talar uppgifter för att han återigen vårdas på sjukhus.

– Vad jag förstår har det ännu inte varit möjligt att höra honom, men jag vet inte hur skadeläget är, säger Rullman.

Det 17-åriga dödsoffret var på rymmen från ett ungdomshem i Vetlanda när han sköts. Kommunen har gjort en lex Sarah-anmälan till inspektionen för vård och omsorg.