Sjukvårdspartiet som bildats i efterdyningarna av den gångna mandatperiodernas uteslutningar inom Sverigedemokraterna har nu sin lista och valprogram klart för regionvalet 2018.

Dömdes för ofredande

På första plats syns region- och Habopolitikern Morgan Malmborg, politisk vilde som under påtryckning lämnade SD hösten 2016. Detta efter att han hamnat i fejd med partiets pressavdelning. Fejden föranleddes av uttalanden kring somalier och uttalanden kopplade till UNObserver-rapporteringen.

Några av toppnamnen på listan. Morgan Malmborg och Henrik Svensson. Bakom soffan syns Margareta Dahlström och Leif Andersson.
Foto: Privat

På andra plats kommer Leif Andersson, Gislaved. Han har flera politiska uppdrag i hemkommunen, som han behållit som politisk vilde efter att han uteslöts ur SD. Uteslutning kom sedan han dömts till dagsböter för ofredande.

Uteslöts efter bett

På tredje plats återfinns en Margareta Dahlström, hon har inte något tidigare förflutet i SD. Det har däremot fyran på listan, Per Svenhall, han uteslöts ur SD sedan han dömts för misshandel då han hade bitit en person i armen.

Annons

Därefter, på femte, Lennart Karlsson. Habopolitiker som uppmärksammades våren 2016 då han kopplades till signaturen UNObserver. Signaturen stod bakom 11 000 kommentarer på nätet, som bland annat berörde påstått begångna krigsbrott. Karlsson lämnade SD strax innan partiet skulle fatta beslut centralt om hans medlemsärende.

"Camp Auschwitz"

På plats nummer sju står Monica Evertsson. Sajten "Inte rasist men...." avslöjade att hon postat rasistiska inlägg på Facebook. Hon hade även postat semesterbilder där flera personer med nazitatueringar syns och en håller en flagga där det står "Camp Auschwitz". Hon har tagit avstånd från inläggen i en intervju med P4 Jönköping och fick senare lämna SD.

Hoppas på samarbete

Totalt finns det elva namn på partiets lista som kommer hållas öppen i valet. Det innebär att väljare kan skriva till ytterligare kandidater på listan.

– Så vi kommer fylla på med fler personer som brinner för en bättre sjukvård, säger Morgan Malmborg, ordförande i partiet.

100 000 valsedlar kommer att beställas och partiet siktar på fem mandat. Morgan Malmborg tror att man kan attrahera väljare från alla andra partier.

– Det är bara media som förknippar oss med SD. Vår förhoppning är att vi kan samarbeta med alla partier som vill förbättra sjukvården , säger han.

Partiet vill bland annat verka för att bevara de tre länssjukhusen, ha fler vårdplatser och att tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet.

1. Morgan Malmborg

2. Leif Andersson

3. Margareta Dahlström

4. Per Svenhall

5..

1. Morgan Malmborg

2. Leif Andersson

3. Margareta Dahlström

4. Per Svenhall

5. Lennart Karlsson

6. Henrik Svensson

7, Monika Evertsson

8. Lennart Elwing

9. Pirre Käll

10. Josefine Malmborg

11. Marcos Lilja