Det här är en historia där replikskiftet nästan uteslutande har skett i sociala media. Där har Abdi Mohammed också fått stöd för sina åsikter. Även tidningar och etermedia har skildrat frågan ur hans synvinkel. Partiet har valt att ligga lågt i frågan.

Det hela började med ett Instagraminlägg den 27 februari av tv-profilen och Farmen-programledaren Paolo Roberto: ”Bröst bevisar att män kan fokusera på två saker samtidigt”, skrev han – men på engelska. Därefter fördömdes inlägget av FI:s partiledare Gudrun Schyman, som medverkade i kanal 5:s ”Breaking news med Filip och Fredrik”.

Enligt Expressen ska Schyman i programmet ha sagt: ”Det är för jävligt. Speciellt när det är massor av män som skrattar åt det”.

Annons

Abdi – eller Abdirahman Mohammed Ahmed, som han heter – var fram till i tisdags kväll sekreterare i FI:s ungdomsförbund. Men han valde att ifrågasätta partiledarens val av debattämne.

På debattforumet SVT opinion skrev han på tisdagskvällen: ”Sverige står för en ökning i hedersrelaterat våld, samtidigt som allt fler kvinnor rapporterar om att de inte vågar gå ut på nätterna. Istället för att fokusera på dessa verkliga problem – väljer nu media och framstående kulturpersoner att rasa kring ett bröstskämt”.

Läs mer: Abdis inlägg på SVT opinion

Reaktionen lät inte vänta på sig. Någon timme senare chattar sammankallande i ungdomspartiets styrelse, Hedda Tingskog, till Abdi Mohammed: ”Vi har läst din artikel nu. De åsikter som lyfts fram är ingenting Unga Feminister kan stå bakom”, skriver hon och uppmanar honom att dra tillbaka artikeln eller lämna partiet.

— De väljer att tycka att en ickefråga är viktig – som om ett skämt skulle vara en stor sak. Jag gick med i FI för att jag ville engagera mig i viktiga frågor, som att alla ska ha samma rättigheter, säger Abdi Mohammed.

Han är förvånad över reaktionen:

— Jag trodde att man skulle kunna stå för jämlikhet och samtidigt kunna uttrycka sig fritt.

Ikväll, torsdag klockan 22.00, medverkar Abdirahman Mohammed Ahmed live i SVT 1:s Opinion.