Det var på konstnären Zhang Kunluns initiativ som 18 konstnärer från olika delar av världen samlades 2004. Alla konstnärerna utövade den andliga metoden Falun Gong och blev på grund av det förföljda och torterade i Kina. Genom konstprojektet skildrar de sina egna erfarenheter i oljemålningar för att visa västvärlden, på ett fredligt sätt, vad det är som fortfarande pågår.

Annons

— Utställningen är superviktig för att konstnärerna, på detta mjuka sätt, vill nå människor genom att berätta om ett aktuellt pågående skede i deras liv. Detta är mycket angelägen samtidskonst, säger Veronica Örfelth som är den lokala arrangören och samarbetar med föreningen Konst och kultur och den svenska föreningen för Falun Dafa.

Turnerar i världen

Den kallas "sanningens, godhetens och tålamodets konst". Utställningen "The Art of Zhen Shan Ren" har turnerat runt i över 50 länder och 300 städer. I samband med konstveckan kommer utställningen till Jönköping och Ann Carlsson Korneev, koordinator för utställningens turné i Sverige, ser fram emot helgen.

— Det här är en utställning som riktar sig till alla som har ett konstintresse och som bryr sig om mänskliga rättigheter. Jag hoppas att den blir välbesökt och jag hoppas att den ger en ökad medvetenhet och inspiration, säger hon.