Vid elva på söndagskvällen hade Vänsterpartiet ökat till närmare åtta procent i riksdagsvalet men i i Jönköping nådde då man upp till 5,6 procent, en ökning med bara 0,2 procentenheter. När 80 procent av av rösterna var räknade var det en betydligt mindre ökning än framgången i riksdagsvalet.

– Jag har ingen bra förklaring, säger Jerry Hansson (V). Jag är konfunderad och tycker att vi har jobbat bra och det kändes bra före valet.

Känns tråkigt

Han och de andra i partiet kommer att sätta sig ner och försöka analysera orsaker, men han ser också att Socialdemokraterna och Miljöpartiet går sämre lokalt än på riksnivå.

– Det är Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som ökar. Jag tycker det känns tråkigt för Jönköpingsborna om man tänker på jämlikhet och stadsmiljön. Alla de rödgröna hjärtefrågor som vi har, har de motsatt politik för.

SD vill vara vågmästare

Inte heller Sverigedemokraterna har lika stor valframgång lokalt i Jönköping som i riksdagsvalet. Vid 23-tiden var förhållandet 17,7 procent i riksdagsvalet och 12,5 procent för kommunalvalet.

– Vi har ungefär samma ökningsförhållande det här året som vid förra valet. Det finns de som röstar på andra partier lokalt och på oss i riksdagsvalet, säger gruppledaren Kristian Aronsson (SD).

Han tror att personer som man känner till betyder mer för utfallet i kommunalval.

– Sen ska man inte sticka under stol med att KD nog har dragit nytta av sitt ställningstagande i arenafrågan.

Annons

Ni har åtta mandat i kommunfullmäktige nu, vad tror du att det blir nu?

– Det kan bli uppåt elva manat. Men hur det blir med styret i kommunen är en annan fråga. Vi har större möjligheter att påverka om vi kan vara vågmästare. Jag vill inte att det blir ett blocköverskridande samarbete för då blir vi utmanövrerade, säger Kristian Aronsson.

Val