Vem som ska måla och vilken plats det blir vill hon ännu inte avslöja. Så här svarar hon på tidningens fråga om Nässjö ska få en ny väggmålning i år:

– Ja, det blir en väggmålning i Nässjö sommaren 2018. Arbetet med denna påbörjas under vecka 35. Vi återkommer om tid och plats, skriver i ett mejl Kalinka Ussing, som är verksamhetsansvarig vid konsthallen.

Ny internationell konstnär

Vecka 35 är detsamma som att väggmålningen troligen ska inledas någon gång runt den 27-28 augusti.

Det betyder att Nässjö får en fjärde väggmålning i den serie nya väggmålningar, som inleddes sommaren 2014.

Enligt vad tidningen erfar är det återigen en internationell konstnär, sannolikt inom genren street art, det vill säga gatukonst, som är aktuell för uppdraget i Nässjö.

De har varit här tidigare

Sommaren 2015 var konstnären Borondo i Nässjö och målade på en fasad vid Mariagatan.

– Jag lever som en nomad och har inget riktigt hem, utan jag är mest ute och reser runt till olika platser för att måla, berättade han.

Konstnären "ROA", som inte ville visa sitt ansikte på bild, stannade i Nässjö under två dagar 2014 och hann på den tiden avsluta konstverket.

–  Jag har hållit på med street art länge att jag vet vad jag är kapabel till och hur mycket jag hinner. Jag har aldrig lämnat en målning oavslutad, sade han.

Ingen målning förra sommaren

Senast i Nässjö var den argentinska konstnären Milu Correch, som sommaren 2016 hade en tuff fight med regnmolnen. Hon fick använda helgdagar för att hinna bli klar med målningen mellan skurarna. NNAB-huset fick en helt ny fasad mot Mariagatan.

Annons

– Det är tre flickor som leker med masker, berättade Milu om motivet

I fjol blev det ingen väggmålning i Nässjö. Berörda parter kunde inte komma överens om tagen. Det beskedet gav Pär Jonsson, chef vid Nässjö kultur- och fritidsförvaltning. Han kallade det att ”kultur- och fritidsförvaltningen tog en paus i projektet” med ambitionen att fortsätta traditionen 2018 och så verkar det bli.

Kalinka Ussing, verksamhetschef och intendent vid Nässjö konsthall, avslöjar att det blir en ny väggmålning i Nässjö i sommar.

Den belgiske konstnären ROA:s fågel har blivit omåttligt populär och fått spridning i internationella medier. Konstnären ROA hann med att måla den stora fågeln på bara två dagar under sommaren 2014.

Sommaren 2015 målade konstnären Gonzalo Brorondo målningen på husfasaden vid Mariagatan.

2016 invigdes konstverket på NNAB-huset på Karlagatan, gjord av konstnären Milu Correch från Argentina.