Det var vid 04.40 som polisen fick samtal av en bilist på E4 i Linköping då vittnet sett en bil köra i mycket hög hastighet i södergående fil.

En polispatrull tog upp jakten på bilen, men lyckades inte komma ifatt. Därefter satte Linköpingspolisen in fler resurser för att försöka få stopp på bilen, samtidigt som kollegorna i Jönköping kontaktades.

Polisen gjorde flera försök att stoppa bilen men bilisten vägrade stanna och fortsatte istället i samma höga fart söderut. Ett förföljande som satte de inblandade poliserna i en riskfylld situation.

– Det här är bland de mest svåra bedömningarna som vi gör inom yrket, när man ska avbryta och när man ska fullfölja förföljandet, säger Mikael Ehne, vakthavande polisbefäl på region öst.

Han berättar att polisen alltid gör en sammantagen bedömning av flera olika faktorer, så som trafikintensitet, farmoment och vem det är som kör bilen.

Annons

– Hade detta varit klockan 17 en fredagseftermiddag så hade vi aldrig låtit det gå så långt ner som till Jönköping, säger han.

Polisen beslutade så småningom att sätta upp spikmattor vid Motell Vätterleden, i höjd med Ölmstad. Vid platsen bildade två polisbilar från Jönköping vägspärr.

40 minuter efter det första larmet i Linköping, vid 05.20, körde bilisten över spikmattorna och fick i samband med detta punktering på alla fyra däcken. Trots punkteringen fortsatte bilen köra en bit till.

Till slut stannade bilen och polisen kunde utan större dramatik gripa föraren.

Mannen är i 35-årsåldern och misstänks ha varit drogpåverkad vid tillfället. Han är nu misstänkt för drograttfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

Polisen är nöjd med hur händelsen slutade.

– Vi har aldrig något facit på hur insatsen kommer sluta på förhand. Men i det här fallet gick allt bra, säger Mikael Ehne på polisen.

FOTNOT: Grovt räknat ger en sträcka på elva mil i 40 minuter en genomsnittshastighet på cirka 165 km/h.