Alliansen klarade sig bättre och tappade tillsammans bara ett mandat i landstingsvalet, medan oppositionen tappade åtta. Två mandat gick till Sverigedemokraterna och sju till Bevara akutsjukhusen som har beskrivits som ett enfrågeparti för att bevara akutsjukhusen i Eksjö och Värnamo. Lite orättvist kan det kännas att missnöjet med sjukvården i länet i så fall slagit mot fel block.

- Det har nog varit lite otydligt för invånarna vilka som styrt regionen och vilka som varit i opposition. Inte minst eftersom den rödgröna budgeten röstades igenom förra året har det kanske blivit otydligt, säger Mikael Ekvall.

I en intervju igår sa också regionrådet Marcus Eskdahl (S) att regeringens statsbidrag inte har förts ut till vården i tid, utan har hållits inne länge. Satsningarna från S har därmed inte hunnit leda till förbättringar, och det kan ha påverkat valutgången, ansåg han.

Hoppas på fem

Mikael Ekvall är besviken över att Vänsterpartiet inte kunde leva upp till den stora ökningen nationellt. Han är ändå glad över att partiet behåller sina fyra mandat och håller tummarna ett dygn till.

– Vi kan bli fem, vi är nära och det beror på hur sluträkningen går.

Hur ett framtida styre kan se ut vill han inte spekulera men ser att det finns många möjliga koalitioner. På tisdagskvällen ska Vänstern utse vem som ska förhandla inför en ny regeringsbildning. Som gruppledare är Mikael Ekvall klar över vad partiet har lovat sina väljare: Att inte sitta i en koalition med partier som vill privatisera psykiatrin och som vill göra nedskärningar.

Annons

Två vågmästare

Och han konstaterar att det numera finns två ganska stora vågmästarpartier att förhålla sig till, Sverigedemokraterna och Bevara akutsjukhusen.

– Det kan bli bekymmersamt och än är det ju oklart hur det nya partiet ska agera. De har sagt att de är opolitiska men det kan man inte vara. De får per automatik en regionrådspost och kommer att sitta i nämnder. De får nog inse att de är politiker med ansvar för regionens alla uppgifter och inte bara sjukvårdsfrågor, säger Mikael Ekvall.