SVT:S PROGRAMDIREKTÖRER, både Robert Olsson och senast Jan Helin, har de senaste åren tydligt klargjort att det inte finns något fog för anklagelserna om SVT:s lutning åt vänster.

Olsson har bland annat hävdat att kritiken saknar ”någon relevans”, som om det vore en irrelevant diskussion.

Men vilka är då dessa väderkvarnar? Låt oss beröra några exempel.

I SAMBAND med att journalisten Janne Josefsson skulle göra granskande program om våld inom politiken med bland annat fokus på vänsterextremism, bemöttes han av internt motstånd på SVT, eftersom kollegorna ansåg att det vore att gå för långt att ifrågasätta grupper som de ansåg stod för något bra.

Likaså möttes han av internt ifrågasättande i samband med granskning av Vänsterpartiets historia från redaktionsmedlemmar som ansåg att han granskade ”vårt parti”.

Komikern Aron Flam var en av huvudpersonerna i SVT:s webbprogram ”Folkets främsta företrädare” inför valet 2014, ett program med politisk satir som tema.

Flam har redogjort för att det var betydligt mer tillåtande på SVT att driva med de borgerliga partierna, medan han fick ”kämpa i varje avsnitt” mot programansvariga för att kunna få skämta om vänstern.

EU-PARLAMENTARIKERN och tidigare SVT-journalisten Lars Adaktusson (KD) har berättat om hur SVT tvingade honom att sluta formulera sig som om någon annan än Israel bar skulden i samband med rapporteringen av raketskjutningarna mellan Hizbollah och Israel sommaren 2006.

SVT-cheferna hade en rädsla för att uppfattas som allt för Israel-vänliga.

I SVT:s återkommande rapporter om krisen i Venezuela förklaras landets förfall med det "sjunkande oljepriset” och ”lågkonjunkturen”, medan det socialistiska förtrycket och konsekvenserna av planekonomi lyser med sin frånvaro i rapporteringen.

ATT PROBLEMATISERA vänsterns förtryck tycks vara en tydlig svaghet i nyhetssändningarna hos SVT.

Annons

När Donald Trump mötte Kinas kommunistiske diktator tidigare under våren redogjorde reportern för den binära verkligheten med kommentaren: ”Xi har ju stort stöd hemma till skillnad från Trump som leder ett väldigt delat och polariserat land."

Det finns också de fall där det går att ställa sig frågan huruvida SVT:s journalister ägnar sig åt granskning överhuvudtaget.

Ett av få fall där SVT faktiskt fällts i granskningsnämnden, på grund av bristande saklighet, berörde ett inslag där SVT hade svalt LO:s vinklade problemformulering rakt av.

Nyheten handlade om att en svensk VD tjänar lika mycket som 77 låginkomsttagare. Den fundamentala detaljen som saknades var den att ”en svensk VD” syftade på de verkställande direktörerna i Sveriges 50 största bolag.

VÄLFÄRDSFÖRETAGEN återfinns också ständigt i skottgluggen för reportrarna på SVT.

Med rubriker som ”60 000 elever på börsen – trots politikernas löften” inser den bevandrade att Stefan Löfvens talskrivare fått sina formuleringar populariserade.

Även om inte hela det svenska samhället präglas av verklighetsbeskrivningen från SVT och SR, så är Public Services makt fortfarande betydande.

Frågeställningar, formuleringar, rubriker och valda ämnen – alla dessa komponenter påverkar hur den nyhetstörstande medborgaren skapar sig en bild av samhället, speciellt när det kommer från en medieaktör med den betydande makt som Public Service har.

DEN VINKLADE samhällsbeskrivning som under allt för lång tid präglat svensk Public Service utgör grundproblemet i den klandervärda nyhetsrapporteringen som en stor del av medborgarna inte ens har begärt eller ser som önskvärd.

Bland dessa finns de medborgare som inte vill tvingas finansiera rapporteringen om att Venezuelas förfall beror på en lågkonjunktur, men utelämnar socialistiskt förtryck – eller en avsaknad av granskning och kritik av vänstern för att det skulle kunna hota socialismens ställning det svenska samhället.

OVAN HAR enbart ett fåtal, av många kritiserade fall, berörts.

Det är svårt att se dessa exempel som väderkvarnar.

Det är reella hot mot en nyanserad samhällsdebatt och undergräver förutsättningarna för den licensbetalande medborgaren att få en rättvis bild av det samhälle hon lever i.