Bergmans Bokhandel (på senare år under först Bokias och sedan Akademibokhandelns varumärken, vilket ju i sig säger något om hur lätt, eller svårt, det är att driva en liten och personlig bokhandel) i Jönköping säljer ut till vrakpriser och lägger ned verksamheten efter att ha sålt böcker sedan 1929. Ulfs bokhandel stänger för gott efter att i decennier ha försett Värnamoborna med både litteratur och musik. På platsen där bokhandeln ligger i dag, och ytterligare några futtiga månader, har man kunnat köpa böcker sedan 1870-talet - och under neonskylten med namnet Ulfs sedan 1952.

När någon behagar fråga, eller lyssna, berättar jag med en passion som bara blir starkare ju mer avstånd i tid jag lägger mellan mig och året som bokhandelsbiträde om hur det jobbet fortfarande är det roligaste jobb jag har haft. Det var 1987 och jag började i Ulfs Bokhandel precis när det årets bokrea drog igång.

Annons

Till bokhandeln kom de flesta – de som ville ha en bra reservoarpenna eller handgjort brevpapper med vattenstämpel från Lessebo, de som ville lyssna på ny och gammal musik i båsen på musikavdelningen, de som skulle köpa en present och inte kom på något galnare än en bok, småungarna som samlade på doftsuddgummin, stans lokala wannabepoeter, de som bara ville prata en stund… Och de som älskade bokstäverna. Som ville känna sidornas strävhet under handen och lyfta på omslaget för att lukta på klotbandets svaga nyboksdoft innan de köpte med sig en bok hem. Det kan man inte göra när man handlar på nätet. Men gör det något? Bokstäverna är ju desamma. Böckerna, berättelserna, är desamma. Bildningen.

Det viktiga är inte vilken kanal böckerna når läsarna genom, utan att det finns många kanaler så att så många som möjligt har tillgång till och stimuleras till att konsumera litteratur. Mångfald är som alltid att föredra framför enfald. Mer litteratur åt folket ger mindre enfald i alla bemärkelser. Därför kan vi sörja en stängd bokhandel. Det har ingenting med nostalgi att göra, utan handlar om att det i allmänhet är bättre för människor att läsa böcker än att inte läsa böcker.

Det säljs färre böcker nu än för tio år sedan. Samtidigt är intresset för bokmässor stort, det visade inte minst det stora intresset för Små Lit i Jönköping förra veckan, och allt fler bokcirklar startar i hemmasoffor och kring biblioteksbord. Det är inne att läsa, men bokläsningen totalt går, om än sakta, nedåt. Därför kan vi sörja en stängd bokhandel. Det är inte så farligt - men det finns anledning att anstränga sig lite för att sprida orden. Att läsa en bok. Och en till.

Och det är inte kulturskymning – det finns trots allt bokhandlar kvar i både Jönköping och Värnamo.

Nu profiterar jag på de bokhandlar som stänger. Jag står där och rotar i deras utförsäljningshyllor. Gläds åt fynden. I vanliga fall köper jag 90 procent av mina böcker på nätet för att det är billigare och enklare så och för att jag gillar att få paket - har jag då rätt att tycka något om att en lokal bokhandel slår igen? Tveksamt, men jag tröstar mig med att jag i alla fall köper böcker. Fler än någonsin, faktiskt. Men jobbet, det var det roligaste jag har haft. Därför sörjer jag en stängd bokhandel.

Marie J Flyckt

Administrativ redaktionschef Hallpressen

Född i Värnamo, bor i Jönköping.