Sådär 30 år har gått sedan han skrev sin allra första låt. Då var han tonåring, bodde i lilla Björköby utanför Vetlanda och var en känslig kille. Skrev av sig, både i dagböcker, dikter och genom musiken.

Profilen: Johan Glans

Ålder: 45 år.

Gör: Mentalcoach och hypnosterapeut.

Familj: Fru och två barn.

Intr..

Profilen: Johan Glans

Ålder: 45 år.

Gör: Mentalcoach och hypnosterapeut.

Familj: Fru och två barn.

Intressen: Golf, musik, hjälpa människor.

Lyssnar på: Eget och allt.

Tittar på: Naturen.

Läser: I perioder.

Favoritmat: Thaimat.

Drömmer om: Världen!

Finns på Youtube: Glansjohan

— Det kan kanske låta lite ovanligt för oss killar men jag tror inte jag var ensam. Det är bara det att man inte pratar om det.

Sedan dess har skrivandet fortsatt med olika intensitet och just nu är Johan inne i det han kallar ”flow”.

Det hela tog sin början den 29 november förra året efter att han pratat med en kompis som satt fast i ett förhållande. Det inspirerade och efter första nya låten har det nu blivit ännu fler (kompisen har dessutom skrivit en text som Johan nu tonsatt).

Stoftet hämtar han från människor han möter. Som när han ser två personer som möts och kramas på Ikea. Eller människoöden han har läst om i tidningen. Med basfakta som utgångspunkt bygger han ett scenario och sedan kommer text och musik.

Oavsett om det handlar om ett tragiskt människoöde eller en grupp som sjunger för en kollega inne på Juneporten finns det, säger han, inspiration att hämta i allt.

— De färdiga låtarna har jag här. Numrerade, säger Johan och visar på ett antal pärmar mellan piano och gitarrer hemma i villan i Norrahammar.

När föräldrarna lämnade Björköby för Jönköping pluggade yngste sonen klart och flyttade efter det också han till södra Vätterbygden. Träffade kärleken och blev kvar.

I flera år arbetade han som terminalarbetare innan han 2003 vred axeln ur led för 19:e gången och efter ett tag insåg att han var tvungen att byta bana.

— Då, när det hände, trodde jag att jag snart skulle vara tillbaka. Det blev inte så. Det krävdes operation och jag fick höra att jag inte kunde gå tillbaka till jobbet. Först lyssnade jag inte men sedan förstod jag att jag var tvungen att börja om.

Trots att han den första tiden var låst i sina tankar började han gå olika kurser genom Arbetsförmedlingen. Pluggade, började intressera sig för mental träning och hypnos. Nu arbetar han sedan mer än tio år tillbaka som mental coach och hypnosterapeut.

Parallellt har musiken alltid knackat på, då och då.

— Som liten lärde jag mig själv att spela gitarr. Tragglade och tragglade. Och efter det kom de första låtarna. Som ärligt talat handlade mest om kärlek, säger han som nu för tiden skriver många låtar som är små historier.

Varför musiken kommit tillbaka just nu och dessutom med sådan fart kan han inte riktigt förklara.

Kanske, funderar Johan, beror det på den meditationsgrupp han är med i och att deltagandet där frigjort något. Kanske på något så simpelt som appen Periscope där användarna sänder live-videor.

— Jag var ganska avigt inställd till det först men insåg ganska snart att den hade sina fördelar. Inte minst i mitt arbete som mental coach där jag hjälper andra att tänka sig friskare, säger Johan som genom appen både pratat och spelat musik.

Klart är dock att hans medverkande där gett ringar på vattnet.

En av dem som upptäckt honom där är grundaren av Vänskapsgalan. Han tyckte så mycket om det han hörde att Johans låt ”Stark” ska bli en av två officiella när galan åker på turné under sommaren. Kanske – om allt går som det tänkt sig – med en av Sveriges främste rappare som medverkande.

Johan själv ska också vara med på de fyra stoppen och för honom är målet att musiken ska nå ut och beröra.

— Precis som när jag var 16 år handlar allt i min värld om känslor. Även om jag i dag, tack vare att jag jobbat med mig själv, mår mycket bättre än vad jag gjorde då.

Samtidigt hymlar han inte med att fanns möjligheten att kunna leva på sin musik skulle han absolut satsa fullt ut. Här och nu.

Med en namne i nästan samma bransch (komikern Johan) och risk för förväxlingar – han har fått både sms, förfrågningar och busringningar mer än en gång – har Johan till och med tagit sig artistnamnet ”Stadig”.

— Det har faktiskt hängt med sedan 1996, säger Johan ”Stadig” Glans som nu hoppas få spelningar också här hemma.