Det började som för så många andra kvinnor; dagiset var fullt när familjens första barn skulle placeras och Maria skulle tillbaka till jobbet som undersköterska på ett äldreboende. Lösningen blev en dagmamma - och det visade sig fungera jättebra. Så bra att Maria själv blev lite nyfiken på jobbet.

Bor: Villa i Öxnehaga

Ålder: 47 år

Gör: Dagbarnvårdare i egna hemmet, med sex dagba..

Bor: Villa i Öxnehaga

Ålder: 47 år

Gör: Dagbarnvårdare i egna hemmet, med sex dagbarn.

Familj: Gift med Tony, sönerna Sebastian 25, Alexander 23 och den finska lapphunden Sammi, 7 år. Båda sönerna är snart utflyttade.

Fritid: Umgås med familj och vänner. Golf när det finns tid.

Så när föräldraledigheten var slut för barn nummer två bytte hon jobb och blev dagbarnvårdare, som ju är yrkets korrekta benämning.

— Det kändes som en smidig lösning. Då bodde vi i en lägenhet, man måste ju inte bo i eget hus. Sen flyttade vi hit och åren har bara rusat på.

— Jobbet har verkligen utvecklats, konstaterar hon. Vi deltar i kurser och föreläsningar och var med i matematiklyftet.

Blir en livsstil

Maria pratar gärna och har nära till skratt. Sätter sig på golvet i barnens lekrum och verkar ha lika kul som Nellie och Melinda när de plockar med leksakerna. Det är fortfarande semestertid och resten av skaran kommer i nästa vecka.

Strax innan har de ätit frukost vid det rymliga köksbordet och då är Marias make Tony ofta med. Det gillar barnen "för han är så busig" och är han med vid lunchen blir det extra roligt.

— Det blir en livsstil att ha hemmet som arbetsplats, det är lite som att leva ett liv för öppen ridå. Men vi har rutiner för var vi är och vad vi gör. Sen vill jag vara inbjudande och tillåtande, man får vara flexibel och hitta bra lösningar.

"Bra med alternativ"

En skillnad mellan förskola och dagbarnvårdare är enligt Maria mindre barngrupper och färre vuxna. Det är hon som tar emot och hon som lämnar över, det blir färre människor att knyta an till.

- Alla behöver inte stora ytor och stora utmaningar med fler barn och det som förskolor erbjuder. Det är bra att båda alternativen finns.

Köket är en central plats, där lagar Maria maten och ibland ger barnen en hjälpande hand. Kring bordet ordet pusslar de eller målar och ritar. När de har disko blir köksgolvet ett dansgolv, barnens föräldrar berättar vilka låtar som gillas mest och så dansar de till den.

— Samhället har ändrats på några år. Barnen blir sedda, respekterade och lyssnade på, jag tar dem på allvar och föräldrar är mer delaktiga nu.

Annons

Vi går ut i trädgården, Mias lekpark kallar barnen den. En ny sandlåda har kommit till under sommaren.

— Hittills har vattnet i hinkarna lockat mest. Men då kan vi följa flödet, det blir en del av teknik som är ett av våra prioriterade mål utifrån läroplanen.

Planerad verksamhet

Efter 21 år är hon trygg i sin yrkesroll. Hon kom in i en tid när yrket hade börjat utvecklas från mer av omhändertagande till en genomtänkt och planerad verksamhet med föräldramöten och utvecklingssamtal. Kort sagt: de sitter inte bara hemma och dricker kaffe.

— Det var nog ett mer ensamjobb förr. Nu träffas vi med barnen i olika aktiviteter och det finns pollägenheter där barnen är när vi är lediga eller sjuka.

En dag i veckan är Maria ledig eftersom det ibland blir långa dagar. Föräldrarnas tider styr och 40-timmarsveckan gäller.

Så vilka är då fördelarna med jobbet? Svaret kommer som på ett pärlband.

— Jobbet kommer till mig och jag styr upp det själv. Jag behöver inte göra mig i ordning så mycket, behöver inte fixa matlådor eller tänka på parkering. Jag blir inte sittande inomhus utan får röra på mig utomhus. Jag får skratta jättemycket för det kommer så mycket klurigheter från barnen.

Vilka nackdelar ser du?

— Nackdelar, där har jag nog inget svar. Men ibland gör man det lite svårt för sig själv, då tänker jag främst på kvalitetsarbetet och dokumentationer. Man vill så mycket och ibland gör det att arbetet blir svårare och större än vad det behöver vara.

Är det inte jobbigt att klä av och på alla barn, särskilt regniga dagar?

— De regniga dagarna är barnens favoritdagar - då finns det pölar att springa och hoppa i. Om det är kallt får vi klä på oss lite mer och då blir utestunden inte lika lång.

Varför är det så få som vill bli dagbarnvårdare, tror du?

— Jag tror att det kan ha med okunskap om vad det står för, en del kanske tror att "vi är bara hemma". Att det inte finns någon planerad verksamhet.

Det är dags för fruktstund och de sig ner på gräset. Snart ska Maria laga lunch och på eftermiddagen blir det mellanmål. Om någon behöver sova gör de det i sovsoffan, med filt och kudde. Där har de också fredagsmyset.

— Det kan verka statiskt men det händer en massa och ingen dag är den andra lik. För mig är det ett roligt, ansvarsfullt och utmanande jobb.